sanacijski program

HDZ - Varaždin korak bliže konačnom rješavanju oko 100 tisuća tona baliranog otpada

27.02.2019 u 11:50

Bionic
Reading

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike potpisana je suglasnost za sanacijski program lokacije Brezje na kojoj je oko 100 tisuća tona baliranog otpada, čime je Varaždin korak bliže konačnom rješavanju tog problema, izjavili su u srijedu čelni ljudi varaždinskog HDZ-a, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić te predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan, nakon sastanka s ministrom Tomislavom Čorićem

Ćorić je rekao da će Ministarstvo i Fond i dalje biti na raspolaganju za rješavanje tog problema u Varaždinu, a ovom suglasnošću, dodao je, stvorili su se preduvjeti za rješavanje problema lokacije Brezje.

Saborski zastupnik HDZ-a Stričak rekao je da su s ministrom Čorićem analizirali moguća rješenja problema baliranog otpada, ali i što se treba napraviti da država financijski pomogne u njegovom rješavanju.

Podsjeća da je današnji sastanak u Ministarstvu održan samo tjedan dana nakon što je u Varaždinu bio predsjednik Vlade Andrej Plenković i obećao pomoć s državne razine u rješavanja tog problema.

Stričak je rekao da za problem varaždinskog baliranog otpada, koji se stvarao unazad 14 godina, nije kriva ni država ni Županija već prethodne gradske vlasti.

'Danas smo održali sastanak s resornim ministrom Ćorićem da taj problem aktualiziramo, ali i raspravimo o mogućim rješenjima. Ministar nas je upoznao s koracima koje je potrebno da Grad Varaždin poduzme da bi se to počelo rješavati i naravno o mogućnosti sufinanciranja od 40 posto s državne razine', pojasnio je Stričak.

Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i varaždinske organizacije HDZ-a Damir Habijan ponovio je da se bez pomoći s državne razine problem baliranog otpada neće moći riješiti.

'Danas je u Zagrebu ministar zaštite okoliša Ćorić potpisao sanacijski program lokacije Brezje, kojim su stvorene pretpostavke da se balirani otpad koji 14 godina opterećuje nas grad napokon počne rješavati', rekao je Habijan.

Saborski zastupnik Križanić rekao je kako je najvažnije da se pokuša iznaći način da građani ne plaćaju odvoz i sanaciju bala jer su to već ranije učinili na svojim računima.

Osim baliranog otpada Stričak je naveo da još ima naslijeđenih problema koji se sada pokušavaju riješiti - izgradnja prijeko potrebnog hitnog bolničkog prijema i varaždinske dnevne bolnice, aglomeracija, brza ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava, koja je tek sada u fazi projektiranja, te nužne dogradnje i izgradnje školai vrtića.

Balirani otpad na lokaciji Brezje u Varaždinu odlaže se od 2005. godine.