SDP-OVAC MONDEKAR PROZIVA

HDZ u tri tjedna izgubio šest milijuna eura iz EU-a

16.10.2009 u 12:44

Bionic
Reading

SDP traži osnivanje saborskog povjerenstva zbog europskog otkazivanja financiranja nekoliko javnih nabava jer se sumnja da su natječaji bili namještani. Time je, tvrdi SDP-ov Danijel Mondekar, Hrvatska u posljednja tri tjedna izgubila oko šest milijuna eura europskog novca

Najodgovornijom za najmanje tri propuštena natječaja u SDP-u smatraju Središnju agenciju za ugovaranje i financiranje i Ministarstvo financija koje je iznad te agencije.

'Sama agencija je u svom vrhu politički kadrovirana, osoba koja vodi tu agenciju je bez ijednog dana iskustva na europskim projektima i, prema informacijama iz Bruxellesa, u toj agenciji se namještaju natječaji, prisutni su politički pritisci, nepotizam te se i u Sabor predstavljaju falsificirana izvješća', rekao je Mondekar i nabrojao tri propala projekta u posljednja tri tjedna:

'*Otkazan je natječaj za potporu razvoja klastera.
Natječaj je bio težak dva i pol milijuna eura, a razlog otkazivanja je, kaže Mondekar, bio nevjerojatno kratak: Natječajna dokumentacija je značajno izmijenjena.

*Jačanje administrativnih kapaciteta u zaštiti na radu. Tu je trebalo europskim novcima kupiti 400 različitih računala, 200 komada različite opreme, 60-ak medicinskih aparata i 30 automobila, pa možete zaključiti koliki je to trebao biti iznos. Natječaj je opet otkazan zbog nepravilnosti, odnosno neregularnosti u procesu provedbe natječaja.

*Nabava opreme za Hrvatsku agenciju za zaštitu osobnih podataka. On je pak otkazan zbog propusta u dokumentaciji natječaja vezanog uz tehničke specifikacije. Naime, usred natječaja je netko u natječajnu dokumentaciju uveo mali dodatak, ni pola kartice teksta, gdje se detaljno navodi da uz potrebnu opremu treba i četiri komadićka računalne opreme koja se ne proizvodi već pet godina i koju, prema našim informacijama, ima jedna jedina tvrtka u skladištu. To je tvrtka koja često surađuje s Vladom.'

Mondekar je kasnije i otkrio da je najvjerojatnije riječ o tvrtki M-San. 'Tako je Europska unija na svojoj koži osjetila što znači hrvatska korupcija', kazao je Mondekar koji navodi da će Hrvatsku ovakvo ponašanje koštati izgradnje lokalnih cesta na račun EU-a, ulaska u EU i skupe opreme te školovanja na račun EU-a.