POSLJEDICE AFERE FIMI MEDIA

HDZ-u prijeti progon zbog 20 mil. kuna iz crnog fonda

28.02.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Kako se bliži kraj istrage protiv Ive Sanadera za aferu Fimi media, tako je sve izvjesnije da će USKOK, zajedno s vinovnicima afere, prijaviti i HDZ kao pravnu osobu, otkriva Novi list

Prema dosad prikupljenim podacima iz istrage koji su došli u medije, za potrebe stranke iz Barišićevog crnog fonda potrošeno je između 19,5 i 24,8 milijuna kuna. Naime, osnovni uvjet za kaznenu odgovornost pravne osobe, u ovom slučaju predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, ostvarenje je protupravne imovinske koristi, ističe Novi list

U uskočkoj istrazi afere Fimi media tereti ga se da je zloupotrijebio položaje predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a da bi povezao Nevenku Jurak i Mladena Barišića u grupu s ciljem da izvuku novac iz države preko Fimi medije. Poslovanjem Fimi medije s državnim poduzećima, smatra USKOK, iz države je izvučeno 126 milijuna kuna, od čega je najmanje 44 milijuna kuna protuzakonito ostvarena dobit. Od te svote, Nevenka Jurak predala je Mladenu Barišiću najmanje 32 milijuna kuna, a HDZ-ov bivši rizničar odnio je Ivi Sanaderu najmanje 28 milijuna kuna.

Za uskočke tužitelje posebno je važno to što je u dosadašnjem dijelu istrage utvrđeno da su u stranci postojala dva paralelna financijska sustava. Službenim poslovanjem stranke upravljao je, naravno, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Nakon njega, za knjigovodstvo HDZ-a, legalno prikupljene donacije i sredstva koja stranka dobiva iz proračuna bio je zadužen Ivan Jarnjak, a službenom blagajnom upravljala je Marica Glavaš. Paralelnim financijskim sustavom također je upravljao Ivo Sanader, kako tvrde USKOK-ovi svjedoci. Za prikupljanje novca i plaćanje značajnijih svota bio je zadužen Mladen Barišić, a za sitnije stranačke rashode financirane iz crnog fonda brinula se Branka Pavošević.

No poslovanje Fimi medije nije jedini način na koji su se prikupljala sredstva za stranački crni fond. USKOK raspolaže podacima da su, primjerice, sredstva za prvu blindiranu BMW-ovu 'sedmicu' prikupljena donacijom od poduzetnika Marijana Primorca. Donacija je pritom blaga riječ, jer je Primorac USKOK-u ispričao da je davao novac Sanaderu iz straha za vlastitu sigurnost.

Fiktivne fakture

Povrh toga, sam Mladen Barišić ispričao je da je donatorima HDZ-a izdavao stranačke zahvalnice. Uskočki tužitelji, kako doznaje Novi list, utvrđuju i tko je sve preko Mladena Barišića darivao novac HDZ-u, nakon što je novi zakon 2007. godine ograničio donacije pravnih osoba na 100 tisuća kuna.

Dio donacija išao je i preko Fimi medije, ispostavom fiktivnih faktura za nikad obavljene poslove, što je Ivo Sanader, prema Barišićevom svjedočenju, zabranio kad je saznao da poduzetnici na taj način pokušavaju odobrovoljiti vladajuću stranku. To je možda i jedina povoljna rečenica koju je Mladen Barišić izrekao o Ivi Sanaderu u svojem svjedočenju pred USKOK-om.

Ni danas nije jasno gdje je završilo 246 tisuća eura od prodaje dviju luksuznih limuzina te kome je i zašto HDZ uplatio 84 tisuće eura, ako je cijena vozila bila podmirena još prilikom nabavke.

Kalkulacija da je HDZ iz Barišićevog crnog fonda potrošio između 19,5 i 24,8 milijuna kuna temelji se na podacima koji su dosad objavljeni u medijima. Najviše je potrošeno na 'redovite troškove', za koje je Mladen Barišić mjesečno u stranku odnosio između 100 i 200 tisuća kuna. U periodu dok je Barišić bio rizničar, riječ je o svoti između pet i deset milijuna kuna.

Osim podataka koji su već procurili u javnost, kao što je financiranje estradnih zvijezda (M. P. Thompson, Mišo Kovač, Nina Badrić), kupovina blindiranog BMW-a, potpora HDZ-u 1990. BiH, tužitelji imaju i informacije da je HDZ-ovac Frank Bilaver dobio 25 tisuća eura iz crnog fonda, odnosno oko 180 tisuća kuna za organizaciju akcije napumpavanja telefonskih anketa u radijskim i TV emisijama u izbornoj 2007. godini.

Navodno USKOK ima i informacije o tome tko je sve od HDZ-ovaca i zaslužnih 'civila' dobivao mjesečno pojačanje prihoda u gotovini. Kad se te brojke zbroje, dođe se do svote od 19,5, odnosno 24,8 milijuna kuna, ovisno o tome koliko je točno novca Barišić odnio Branki Pavošević u stranku. USKOK sigurno raspolaže točnim podatkom, jer je u više navrata ispitivao Branku Pavošević, kao i Mladena Barišića. No to su podaci koji su poznati javnosti. Kolika je točno svota koju je HDZ potrošio iz crnog fonda Mladena Barišića i Ive Sanadera, pokazat će se kad završi uskočka istraga.