NAČELNI DOGOVOR OPORBE

HDZ-u dva potpredsjednika Sabora, čeka se odgovor vladajućih

15.12.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Oporbene stranke sastale su se rano jutros u Saboru kako bi dogovorile tko će od njihovih zastupnika sjediti na dva saborska potpredsjednička mjesta te na čelu saborskih Odbora. Načelni dogovor je pao, no zadnju će ipak imati vladajuća Kukuriku koalicija

Na sastanku u Saboru jutros su se skupili HDZ-ov Branko Bačić, DC-ovka Vesna Škare-Ožbolt, HDSSB-ovi Ivan Drmić i Dinko Burić, Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, HSS-ov Damir Bajs te Ivan Tepeš iz HSP-a dr. Ante Starčević, dok izaslanika Neovisne liste Ivana Grubišića nije bilo.

Iako je sastanak počeo jutros u 10, dogovor je postignut tek oko 13 sati. Kako su oporbenjaci kazali novinarima nakon sastanka, radi se o načelnom dogovoru.

'Postignut je načelan dogovor oko rasporeda potpredsjedničkih mjesta i predsjednika odbora koji bi trebali pripasti oporbi, a na temelju modela koji je sada u Saboru - 30 radnih tijela i izaslanstva', kazao je HDZ-ov Branko Bačić.

Naime, prema načelnom dogovoru HDZ-u bi trebala pripasti oba mjesta potredsjednika Sabora, kao i većina čelnih mjesta u saborskim odborima koji su namijenjeni oporbi.

Međutim, dogovor je postignut na temelju kvota u odborima koje su do sada pripadale opoziciji. To bi se moglo promijeniti jer postoje naznake da će se svukupni broj saborskih odbora ipak mijenjati. Potvrdio je to i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

'Bitno je da se sve parlamentarne stranke čim prije okupe radi dogovora za pripremu konstituirajuće sjednice. Pregled radnih tijela koje će po izmijenjenom poslovniku u Saboru postojati, kao odbori, izaslanstva, vijeća, neka su sporna da li će opstati, neka će se navodno nova formirati. Tada se može utvrditi konačna kvota koja pripada vladajućim i oporbenim. Načelni dogovor po postojećem modelu je postignut, koji mora ići na potvrdu stranačkim tijelima, ali prije sastanka svih parlamentarnih stranaka ne možemo to smatrati konačnim dogovorom', kazao je Lesar.

U posljednjem sazivu Sabora od 30 odbora, na čelu 15 bili su vladajući zastupnici, na čelu 14 bili su oporbeni zastupnici, dok je šef Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine uvijek dolazio iz kvote manjinskih zastupnika. Oproba je tako držala Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbor za razvoj i obnovu, Odbor za obitelj, mladež i sport, Odbor za ratne veterane, Odbor za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj, Odbor za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo, Odbor za pomorstvo, promet i veze, Odbor za predstavke i pritužbe, Odbor za međuparlamentarnu suradnju, Odbor za europske integracije, Odbor za ravnopravnost spolova, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije te Odbor za lokalnu i područnu samoupravu.

Kako su se oporbenjaci rasporedili po čelnim mjestima tih odbora, danas nisu htjeli otkriti.

'Ne možete vi raspoređivati nešto za što još uvijek ne znate što vam stoji na raspolaganju i to je točna formulacija onoga što smo mi danas dogovorili. Nakon sastanka s vladajućima, kada budemo vidjeli što oporbi pripada, tada možemo govoriti o omjerima', kazao je novinarima HDSSB-ov Dinko Burić, koji je jedino siguran da će biti predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a.

Ni HDSSB-u ni Laburistima zasad ne smeta što je HDZ dobio dva potpredsednička mjesta, no pod uvjetom, kako su kazali, 'da se svi drže današnjeg načelnog dogovora'.

Gotovo je sigurno da će jedno potpredsjedničko mjesto ići HDZ-ovom Vladimiru Šeksu, no na upit hoće li na drugoj potpredsjedničkoj funkciji sjediti Jadranka Kosor, Bačić je kazao: 'Predsjedništvo HDZ-a donijet će odluku o dužnosnicima u Saboru.'

Kakvo je stajalište vladajućih, prema nekim najavama, oporba bi trebala doznati već sutra.