KOSOR ODLUČILA

HDZ u drugom krugu neće podržati nikoga

28.12.2009 u 01:42

Bionic
Reading

HDZ u drugom izbornom krugu neće podržati nikoga, mi u drugom krugu nemamo kandidata kojega bismo preporučili svojim biračima, poručila je večeras predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, nakon što je DIP objavio da će se u drugom krugu predsjedničkih izbora natjecati SDP-ovac Ivo Josipović i nezavisni Milan Bandić

Kosor je, u izbornom stožeru Andrije Hebranga u središnjici HDZ-a, upozorila da ni jedna od anketa objavljenih u posljednje vrijeme Hebrangu nije prognozirala da će se približiti drugom krugu.

'Pokazalo se da to nije bilo točno i u budućnosti bismo morali nešto učiniti s anketama. Treba razmisliti o tome na koji način pripremiti zakonodavstvo za slijedeće izbore', rekla je Kosor.

Istaknula je da se stranka ponosi načinom na koji je Hebrang vodio svoju kampanju, a smatra da je za nedovoljan izborni rezultat za Hebrangov ulazak u drugi krug kriva raspršenost glasova na desnici.

Podsjetila je da su dvojica HDZ-ovaca, nakon što su sva stranačka tijela podržala Hebrangovu kandidaturu, istaknula vlastite kandidature, ali da i su neki drugi kandidati odnijeli dio HDZ-ovih glasova.

'Da je Hebrang dobio te glasove, pobijedio bi već u prvom krugu', ustvrdila je Kosor, najavljujući da će HDZ početi s pripremama za parlamentarne izbore 2011., na kojima će, uvjerena je, pobijediti.

Sam Hebrang zahvalio je biračima, stranačkom vodstvu i članovima izbornog stožera, čestitao je kandidatima koji su ušli u drugi krug, a protukandidate na desnici prozvao za rasipanje desnih glasova.

'Čestitam i onima koji su ispali marionete u rukama određenih manipulantskih političkih krugova. Izvršili su svoj zadatak', kazao je Hebrang, napominjući da su Dragan Primorac i Nadan Vidošević odbili unutarstranačku kampanju.

'Oni nisu prihvatili unutarstranačke izbore, nego su, kao prave marionete u rukama različitih krojača hrvatske sudbine prihvatili ulugu HDZ-ovih disidenta. Oni su doista izvršili svoj zadatak, koji im ne služi na čast', tvrdi Hebrang.

I za nezavisne kandidate Miroslava Tuđmana i Josipa Jurčevića kazao je kako su znali da uzimaju HDZ-ove glasove te da je to i bio cilj njihove kampanje.

'Sigurno nitko od te četvorice nije ni u snu mislio da može biti predsjednik Republike Hrvatske. Ispada da su svi izvršavali svoj zadatak. U tome su i uspjeli, ali to je i pouka desnom biračkom tijelu za slijedeće parlamentarne izbore, jer kad se desnica rasloji onda gubi izbore. Nas ljevica ne može pobijediti nikada, to su pokazali i zbrojem desnih glasova na ovim izborima', kazao je Hebrang.

Kako je rekao, žao mu je što se 'u kampanju uvukao dio korupcijske hobotnice, čiji krak- rezultati ovih zbora vode na Pantovčak'. S tim u vezi dodao je da ni jedan od kandidata koji su prošli u drugi krug, kao ni većina kandidata iz prvog kruga, nije dala porijeklo imovine te da su kandidati potrošili višestruko veće svote od prikazanih.

S Jadrankom Kosor i Hebrangom pred novinare je nakon ponoći izišla i većina članova stranačkog Predsjedništva.