SRAMOTA U KISTANJAMA

HDZ tvrdi da su za napad krivi pretučeni bogoslovi?!

18.03.2013 u 09:49

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg sukoba, prvo verbalnog a potom i fizičkog, između maloljetnika s područja Kistanja i učenika bogoslovije manastira Krka, u kojemu je ozlijeđeno šest osoba, uprava bogoslovije u Krki najoštrije je osudila 'ničim izazvan' napad na svoje štićenike te priopćila kako se nada da će počinitelji biti izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni

'Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje taj nemili događaj, jer on nije ničim izazvan. Brutalnim napadom na krčke bogoslove narušena je sigurnost i normalan rad naše bogoslovije', stoji u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Nazivajući incident 'martovskim pogromom krčkih bogoslova', uprava bogoslovije u svojem priopćenju nadalje ističe kako motiv može 'jedino i isključivo biti vjerska i nacionalna mržnja', poručujući kako se najiskrenije nada da će nadležne državne institucije RH počinitelje privesti pravdi i adekvatno kazniti. Iako napad doživljavaju kao veliko stradanje, ističu kako se kao pravoslavni kršćani moraju moliti Bogu za počinitelje tog zlodjela, 'koje Hrvatsku ne vodi prema Europi, nego prema najmračnijim razdobljima ljudske civilizacije'.

U sukobu u kojemu je sudjelovalo 13 osoba, sedam maloljetnih Kistanjaca i osam učenika bogoslovije, do kojega je došlo danas poslijepodne oko 13 sati na cesti koja vodi od Bogoslovije 'Sveta Tri Jerarha' u manastiru Krki prema selu Kistanje, jedan je bogoslov zadobio teške tjelesne ozljede, a četvorica lakše, dok je u grupi maloljetnika s područja Kistanja, prema dosadašnjim saznanjima, jedna osoba zadobila lakše tjelesne ozljede.

Policija je izvijestila da su svi sudionici sukoba identificirani i privedeni u policijsku postaju Knin radi daljnje obrade. Policija još uvijek utvrđuje sve okolnosti ovoga događaja kao i motiv sukoba, a detalji će se, kako je rekla policijska glasnogovornica Marica Kosor, znati nakon provedenog kriminalističkog istraživanja.


Nakon događaja, priopćenjem se oglasio i općinski odbor HDZ-a iz Kistanja, ustvrdivši kako su napad izazvali sami bogoslovi, za koje tvrdi da su već otprije poznati po provokacijama, te da su bogoslovi prilikom susreta s grupom maloljetnika iz Kistanja namjerno počeli provocirati želeći izazvati sukob.

'Osuđujemo svaku vrstu nasilja pa i onog nastalog u očiglednoj samoobrani i zalažemo se za nenasilno rješavanje sukoba', ističe se, među ostalim, u priopćenju, te poručuje kako je za to 'potrebno sudjelovanje i onih u ulozi napadača, a ne samo žrtava unaprijed isplaniranog sukoba'.