ŠTEDNJA U STRANCI

HDZ smanjuje plaće 10% i prodaje šest automobila

06.10.2009 u 07:56

Bionic
Reading

Zaposlenicima HDZ-a režu se plaće, a stranka će radi štednje prodati i šest automobila. Potvrdio je to za Jutarnji list glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić. To znači da će 70 zaposlenika uskoro dobiti bruto plaću manju i do 10 posto - što znači da će im neto plaća biti niža za oko 400 kuna

'Stav je predsjednice stranke Jadranke Kosor i Predsjedništva da se proklamirana politika koja se provodi u državi provodi i u stranci. Zato smo se i mi odlučili za štednju na svim razinama', objašnjava Bačić. Podsjeća kako se HDZ zbog ekonomske krize odrekao 10 posto novca koji iz proračuna dobivaju sukladno broju zastupnika. Ove će godine tako HDZ ostati bez 2,3 milijuna proračunskih kuna.

'To automatski znači i manje prihode stranke, pa zato moramo smanjiti i rashode', dodaje Bačić. A budući da je Vlada smanjila plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, na red su došli i zaposlenici HDZ-a na čije plaće i ostala prava odlazi oko 6,8 milijuna kuna.

U HDZ-u je zaposleno 70 ljudi, od čega 27 u središnjici na Trgu žrtava fašizma, a 43 u županijskim organizacijama. Prosječna bruto plaća iznosi 7.100 kuna odnosno 4.600 kuna neto. Odluka je vrha HDZ-a da se bruto plaće smanje do 10 posto.

Zbog štednje će se, tvrde u HDZ-u, riješiti i šest službenih automobila.

'Prodat ćemo šest automobila koji su stari oko 10 godina, jer je njihovo održavanje skupo, a nisu nam nužni', kaže Bačić. Samo lani HDZ je kupio šest novih automobila i jedan kombi. HDZ-u će nakon reduciranja voznog parka ostati 10 automobila, a na jedan od njih ima pravo i bivši premijer i predsjednik stranke Ivo Sanader.