MINISTAR UPRAVE PRESUDIO

HDZ s pravom napustio Gradsko vijeće Vukovara

04.10.2010 u 16:34

Bionic
Reading

Ministar uprave Davorin Mlakar je odlučio: predsjednica Gradskog vijeća Vukovara Zdenka Buljan (HDZ) bila je u pravu kad je prošli četvrtak prekinula sjednicu, nezadovoljna ponašanjem gradonačelnika Željka Saboa (SDP) tijekom aktualnog sata

Gradonačelnik Sabo je tada odbijao odgovarati na pitanja HDZ-ovih vijećnika na sjednici, pa im je obećao odgovor u pisanom obliku. To je izazvalo revolt HDZ-ovaca, prekid sjednice i njihovo napuštanje vijećnice u pratnji koalicijskih partnera iz HSP-a Dr Ante Starčević. Preostalih 13 vijećnika SDP-a i trojica SDSS-ovaca nastavili su sjednicu, donijeli nekoliko odluka za koje se, sukladno mišljenju iz Ministarstva uprave, pokazalo da su nelegalne i nelegitimne.

U obrazloženju ministra Mlakara stoji da predsjednica Vijeća nije ovlastila nijednog od svojih zamjenika za vođenje nastavka sjednice, kao što ni 16 vijećnika koji su ostali u vijećnici o nastavku zasjedanja nije izvijestilo svoje kolege koji su ih napustili. 'Povrijeđeno je zakonsko pravo vijećnika koji su napustili vijećnicu da budu pozvani na sjednicu, čime im je uskraćeno pravo sudjelovanja u radu i odlučivanju Gradskog vijeća', obrazložio je ministar Mlakar

Iz Ministarstva uprave su ukazali i da gradonačelnik, sukladno gradskom Poslovniku, odgovore na vijećnička pitanja daje na samoj sjednici, a ukoliko to nije moguće, mora navesti razloge zbog kojih to ne može uraditi. Ako je vijećnik nezadovoljan odgovorom, može zatražiti dostavu pisanog odgovora.

U jednoj od pauza posljednje sjednice Gradskog vijeća Vukovara gradonačelnik Sabo pojasnio je svoje ponašanje željom da vijećnici od stručnih i kvalificiranih osoba iz gradske uprave dobiju kvalitetne odgovore pisanim putem.

Vukovarski SDP najavio je za utorak konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti svoje stavove o mišljenju Ministarstva uprave i najavi nastavka sjednice vukovarskog Vijeća za idući tjedan.