TREBA LI RUŠITI PREMIJERA?

HDZ puca: Europarlamentarci vuku Jandrokovića, Šuker se ne da smesti

08.06.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Nakon što su HDZ-ovi eurozastupnici pozvali stranku da ne ide u rušenje Vlade, odnosno opoziv premijera Tihomira Oreškovića, slično razmišljanje ima i HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković

'Pismo eurozastupnika na tragu je rasprava koje smo imali jučer na Klubu zastupnika, gdje je zaista dovedena u pitanje svrsishodnost takve odluke. Posebno naglašavam ovaj dio iz pisma u kojem se dovode u sukob savjest i odluke središnjeg tijela stranke. Zaista vjerujem da kod jednog broja zastupnika taj problem postoji i iz tog razloga mislim da bi trebalo još jednom razmotriti odluku središnjeg tijela stranke i vidjeti je li u interesu HDZ-a da se ide na tu odluku. Ako ne, isto tako smatram da treba razmisliti o ideji da zastupnici glasuju po vlastitoj savjesti', kazao nam je Jandroković u Saboru, dodavši da se radi o njegovom stavu.

Četvoro HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu istaknulo je u srijedu u pismu HDZ-ovim zastupnicima u Saboru da je interes države, Vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca te da rušenje Vlade nije u nacionalnom interesu, piše Hina.

Kad je savjest protiv odluka stranke

'Uvjereni smo da je interes države, Vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca. U ovom trenutku smatramo da je, umjesto rušenja Vlade koju je HDZ formirao, u nacionalnom interesu njena stabilnost i funkcionalnost. Izražavamo solidarnost s vama i pozivamo vas da glasujete po savjesti za dobrobit Hrvatske', kaže se u pismu koje su potpisali Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Stier.

'U parlamentarnom radu postoje trenuci u kojima je teško uskladiti vlastitu savjest s odlukama stranačkih tijela, a istodobno donijeti odvažnu osobnu odluku u nacionalnom interesu. Znamo da se mnogi od vas nalaze u takvoj situaciji nakon pokretanja postupka izglasavanja nepovjerenja Vladi, kojoj ste u Hrvatskom saboru ukazali povjerenje prije samo nekoliko mjeseci', dodaje se u pismu.

HDZ-ovi parlamentarci navode da je stabilnost Vlade ključna za oporavak gospodarstva, koje je 'glavni prioritet našeg programa usmjerenog na osiguranje boljitka hrvatskih građana'.

Šuker Mostu: O svemu želimo razgovarati

'Stoga u sljedećih nekoliko mjeseci trebamo osnažiti pozitivne trendove te iskoristiti aktualno ozračje na financijskim tržištima. To je posebno značajno jer je sljedeća godina jedna od financijskih najzahtjevnijih u povijesti Hrvatske', dodaju hrvatski zastupnici u EP-u.

Zastupnici pozivaju na političku odgovornost ističući da je 'vjerodostojnost HDZ-a pred iskušenjem'.

Zbog mogućnosti rušenja Vlade HDZ-u je stiglo upozorenje Bože Petrova, a on je poručio - nastavi li se raditi na tome, Most će tražiti nove izbore.

'HDZ neće pristati na ultimatum', kratko je prokomentirao HDZ-ov Ivan Šuker. 'Možemo razgovarati, međutim HDZ-u nitko ultimatume postavljati neće. Mi smo stranka koja je za razgovor i želimo o svemu razgovarati, no ne pristajemo na ultimatum', rekao je Šuker novinarima u Saboru nakon što je Petrov poručio da ako šef HDZ-a Tomislav Karamarko odluči rušiti Vladu, Most neće sudjelovati u preslagivanju već su za njih opcija izbori.
431768,431751,431738,431687