ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

HDZ predao zahtjev za Zmajlovićev opoziv. Zmajlović: HDZ kupuje vijećnike nudeći im poslove i novac

01.12.2017 u 11:55

Bionic
Reading

Županijski odbor HDZ-a Zagrebačke županije poslao je priopćenje medijima u kojem tvrdi da su u četvrtak predali zahtjev za opoziv Mihaela Zmajlovića (SDP), predsjednika Skupštine Zagrebačke županije, i da su to potkrijepili potpisima 26 od ukupno 51 vijećnika

Navode da očekuju da Zmajlović u najkraćem roku sazove sjednicu kako bi Skupština mogla nastaviti s radom i donijeti proračun za 2018. godinu. Na njegovo mjesto trebao bi zasjesti Damir Mikuljan.

  • +3
Mihael Zmajlović i Krešo Beljak Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

S druge pak strane Zmajlović je za tportal kazao kako je na protekle tri sjednice HDZ tvrdio isto i da još nijednom nije imao većinu.

'Očekujem potporu i na sljedećoj sjednici, a HDZ neka objasni kako kupuje vijećnike i pokušava izigrati birače koji su svoju volju pokazali na izborima', kazao je Zmajlović.

Većinu u Skupštini Zagrebačke županije nakon izbora održanih u lipnju s 26 vijećnika činili su HSS (9), SDP (8), MOST (4), HNS (2), HSU (2) i Laburisti (1). Problemi su nastali prije tjedan dana, kada je HSS odlučila napustiti Jasminka Mataušić.

Nezadovoljna predsjednikom stranke Krešom Beljakom, uputila je javnosti otvoreno pismo u kojem je pobrojala pet njegovih grijeha koji dovode HSS pred raspad.

Beljak je u podne održao konferenciju za medije na kojoj je bio i Zmajlović te su obojica ustvrdili da njihova koalicija ima većinu u Skupštini. Istaknuli su kako HDZ kupuje vijećnike u županiji nudeći im zapošljavanje u državnim institucijama, ali i novac.

  • +5
Skupština Zagrebačke županije Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

'Pozivam Mataušić da vrati mandat koji je dobila jer to nije njen mandat nego HSS-a. Pouzdano znamo da tri godine traži posao i da joj je obećano radno mjesto u državnim institucijama', kazao je Beljak i dodao da je za trgovinu bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo odležao zatvorsku kaznu. Apelirao je na njenu krćansku svijest da vrati mandat.

Iako je župan Stjepan Kožić (HSS) bio najavljen na konferenciji za novinare, Beljak je kazao da se ispričao zbog ranije preuzetih obaveza.

Zmajlović smatra da se pokušava izvršiti kaos u županiji te da se ljude vrbuje i pokušava ucijeniti.

'Sjednicu skupštine sam odgodio jer sam želio da se usijane glave u HDZ-u ohlade. Sjednica će se odžati u zakonski propisanom roku', kazao je Zmajlović.

Najavio je da će dokaze o političkoj trgovini proslijediti nadležnim institucijama te odbacio optužbe da je zaposlio vijećnika Živog zida u Jastrebarskom, navodeći da već sedam godina nije gradonačelnik toga grada.

Iz HDZ-a su poručili da ne žele rušiti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića (HSS), već su ga pozvali da im se pridruži. 

Osim Mataušić, prevagu za novu većinu s HDZ-om (12) trebalo bi činiti osam zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, dva HNS-a, dva HSU-a i jedan HSLS-a.

Preuzme li HDZ Zagrebačku županiju, bit će to 14. županija u kojoj će participirati u vlasti.