zakon o popisu stanovništva

HDZ popustio koalicijskim partnerima: Među popisivačima će biti i predstavnici nacionalnih manjina

28.02.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Među popisivačima koji će provoditi popis stanovništva 2021. bit će i predstavnici nacionalnih manjina, potvrdio je predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić

Vlada je popustila zahtjevima predstavnika nacionalnih manjina te će među popisivačima koji će provoditi popis stanovništva 2021. biti i predstavnici nacionalnih manjina. Potvrdio je to, nakon sastanka koalicijskih partnera u zgradi Vlade, predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić te je naglasio kako je vladajuća većina stabilna.

'Manjine će glasati, Zakon o popisu stanovništva ćemo donijeti', rekao je Bačić.

Dogovor predstavnika nacionalnih manjina i ostalih partnera u koaliciji će se provesti, kako je objasnio saborski zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek, kroz obavezne upute Državnom zavodu za statistiku. Rekao je i kako će predstavnici manjina glasati po vlastitoj savjesti te dodao da potpora koaliciji nije upitna.

Predstavnik srpske manjine i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je ranije napustio sastanak, izjavio je za N1 televiziju kako se mora konzultirati s kolegama iz kluba te da će odlučiti hoće li sudjelovati u glasanju o Zakonu o popisu stanovništva i kako će glasati.

Prijedlog novog Zakona o popisu stanovništva bio je predmet spora nacionalnih manjina i HDZ-a, a manjinci su tražili da među popisivačima budu i njihovi predstavnici te da se mogu izraziti o dva materinska jezika.

Uoči sastanka Pupovac je izjavio da manjine ne žele pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva, zbog čega inzistiraju i na amandmanima na Zakon o popisu stanovništva, za razliku od 2011., jer tada, istaknuo je, u društvu nije bilo toliko mržnje i nasilja prema pripadnicima manjina.

'Oni (HDZ) ne žele pristati na te amandmane, mi ne želimo pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva', kazao je Pupovac novinarima uoči koalicijskog sastanka, na kojemu manjine i dalje amandmanima traže da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika te poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

Naveo je i kako je za popis stanovništva relevantno to da se odvija u tolerantnoj atmosferi društva. 'U Saboru je ta atmosfera daleko od tolerancije, a ni u društvu nije najtolerantnije, posebno u nekim područjima', poručio je.