KRŠENJE STATUTA

HDZ podnio kaznenu prijavu protiv Sabe

22.10.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Nakon što je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kazneno prijavio svoju prethodnicu Zdenku Buljan i nekadašnje čelne ljude Vukovarske gospodarske zone, iz HDZ-a su najavili odgovor kaznenom prijavom protiv čelnog čovjeka grada na Dunavu

Spočitavaju mu neprovedbu odluka Gradskog vijeća Vukovara u dijelu koji se odnosi na primjenu gradskog Statuta. Sporno je, inače, imenovanje predstavnika grada u skupštinama trgovačkih društava kojemu je Vukovar osnivač ili većinski vlasnik. Gradonačelnik tumači da on ima to pravo i time samo on može predstavljati gradske vlasti, dok većina u Gradskom vijeću Vukovaru, koju čine HDZ, Starčevićev HSP i SDSS, smatra da predstavnike grada ima pravo imenovati isključivo Vijeće.

'Gradonačelnik niti poštuje odluke Gradskog vijeća niti presudu Ustavnog suda koji je nedavno odlučio da je Statut koji je usvojila većina u Vijeću u skladu sa zakonom. Zbog toga ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv njega', najavio je saborski zastupnik Petar Mlinarić, ujedno i predsjednik vukovarskog HDZ-a.

Upravo je spor oko imenovanja predstavnika grada u skupštine društava, odnosno postojanje dva različita tumačenja i dva različita Statuta, doveo do apsurdnih situacija po kojem neke tvrtke, primjerice Hrvatski radio Vukovar ili Gospodarska zona, već mjesecima imaju po dva direktora. U međuvremenu su svoja mišljenja o Statutima izricali i Visoki trgovački sud, pa na kraju i Ustavni sud, jedni u korist SDP-ovoga gradonačelnika, a drugi u korist HDZ-a i partnera, no sve je očito završilo na još dubljim razlikama i kaznenim prijavama.

Gradonačelnik Sabo još je u siječnju Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru kazneno prijavio tadašnjeg direktora Vukovarske gospodarske zone Dražena Čovića, predsjednika Nadzornog odbora Mirka Ćavare i bivšu gradonačelnicu Zdenku Buljan, sve redom HDZ-ovce. Na teret im je stavio navodno pogodovanje vjerovnicima, nesavjesno gospodarsko poslovanje, zlouporaba ovlasti i prijevara u gospodarskom poslovanju te sklapanje štetnih ugovora.