SDP ZADOVOLJAN ODLUKOM USTAVNOG SUDA

HDZ: Nismo za zabranu pobačaja, ali...

02.03.2017 u 12:30

Bionic
Reading

Nakon što je Ustavni sud donio odluku o zakonu kojim se regulira pobačaj, a Saboru naložio da u roku od dvije godine izradi novi zakon, HDZ-ova Branka Juričev Martinčev novinarima je pojasnila u kojem će smjeru ići taj zakon

'HDZ je za zaštitu života i zdravlja žene. Stoga smo mi protiv zakonske zabrane pobačaja. U roku od dvije godine Vlada će poslati u saborsku proceduru novi zakon o pobačaju koji mora biti osuvremenjen. Treba jačati preventivne mjere i savjetovališta i, kako je rekao predsjednik Ustavnog suda, pobačaj treba biti izuzetak', poručila je Branka Juričev Martinčev.

Znači li to da neće biti zabrane u novom zakonu, upitali su novinari. 'Ne, pod posebnim uvjetima bit će moguć pobačaj. Imamo uvjete pod kojim će biti moguć', poručila je HDZ-ova zastupnica.

Posebni uvjeti bili bi ako je dijete rezultat kriminalne radnje, ako je ugroženo zdravlje žene ili djeteta. 'Vidjet ćemo što će zakon donijeti', kazala je Juričev Martinčev.

Neće li biti slobodnog izbora, upitali su novinari. 'Bit će moguć na zahtjev majke, ali pod posebnim uvjetima', nastavila je HDZ-ova zastupnica, dodavši da je uvjerena da će u zakonu biti napisano da 'majka ima pravo birati, ali samo ako su ispunjeni posebni uvjeti'.

Juričev Martinčev i kasnije je, drugi put, stala pred novinare kako bi pojasnila stav HDZ-a. Na pitanje je li stav HDZ-a da će pobačaj biti omogućen svim ženama do 10. tjedna trudnoće, kazala je: 'Što će biti u zakonu o pobačaju, teško je sada govoriti. Hoće li biti postavljeni uvjeti o tome u kojem tjednu, do kojeg tjedna će to biti moguće, to će tek pokazati novi zakon o pobačaju', pojasnila je Juričev Martinčev. Naglasak u zakonu bit će na jačanju edukacije, dodala je.

U Mostu odluku Ustavnog suda nisu željeli komentirati.

Kujundžić: Čuvat ćemo pravo na život i pravo žene na odabir

'Naravno da Vlada mora prihvatiti odluku Ustavnog suda. Izradit ćemo novi zakon i krenuti u široku pripremu i javnu raspravu. Vlada će čuvati pravo na život, koji počinje činom začeća, i pravo žene na odabir. Razmotrit ćemo mjere koje je sugerirao Usud, ali i sve koji budu sudjelovali u raspravi. Učinit ćemo sve da se - ne zabranom, već pozitivnim mjerama - što manje žena odluči na to. Učinit ćemo sve, od zakonskih i edukativnih do socijalno-materijalnih mjera, da spasimo svaki život, tako da se žena ne boji i ne pita hoće li imati za mlijeko, hranu, stvari za školu', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Grbin dao do znanja da se i novim zakonom pravo na pobačaj ne može umanjivati

SDP odlukom Ustavnog suda nije u potpunosti zadovoljan. 'Dio kojim smo zadovoljni je vrlo jasan stav Ustavnog suda oko toga da su odredbe zakona o pobačaju iz 70-ih godina materijalno-pravno usklađene s Ustavom. Ustavni sud je rekao da odredbe ovog zakona, način na koji on u Hrvatskoj trenutno uređuje pitanje pobačaja, jesu ustavne i kao takve mogu egzistirati u ustavnom poretku', rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

Međutim, nadodaje, odluka Ustavnog suda ipak je otvorila neke prostore koji bi mogli dovesti do problema u implementaciji zakona.

Ustavni sud je naložio da se u dvije godine izradi novi zakon, no dojam je da HDZ još uvijek nije siguran hoće li 'posebni uvjeti', koji trebaju biti ispunjeni za pobačaj, biti postavljeni već od prvog dana trudnoće.

'Nisam siguran da bi takvi uvjeti bili u skladu s odlukom Ustavnog suda. Predsjednik Ustavnog suda u odgovorima na pitanja ukazao je na to da je granica koja je postavljena u dosadašnjem zakonu ona granica koja je u državama članicama Europske unije donja granica. Govorili smo o granicama od 10, 12 i 14 tjedana. Granica od 10 tjedana je donja granica i ne možemo ići ispod te granice, kao što je predsjednik Ustavnog suda rekao, ni referendumom. To je standard ispod kojeg novi zakon neće moći ići', poručuje Grbin.

Beljak: Država ipak gleda unaprijed, a ne unatrag

'Ovo je solomunsko rješenje, ali pozdravljam odluku Ustavnog suda. Mislim da je ovo još jedan od dokaza da ipak ostajemo u 21. stoljeću i da se ne vraćamo unatrag. Ovo je poraz neokonzervativne struje koja na suptilan način pokušava provesti neke svoje ideje koje neće naići na odobravanje javnosti. Ovo je udarac njima. Sretan sam što živim u državi koja ipak gleda unaprijed, a ne unatrag', poručio je šef HSS-a Krešo Beljak.

Upitan očekuje li pokušaje da se umanji pravo na pobačaj, Beljak je kazao: 'Naravno da očekujem, ova neokonzervativna struja nastupa vrlo agresivno, a hrvatska javnost to neće odobriti ili podržati. Očekujem da će na bilo koji pokušaj vraćanja u 19. stoljeće reagirati ulica i da će biti masovni prosvjedi, tako da se neće usuditi vraćati Hrvatsku u srednji vijek.'

Hrastov Zekanović:  Nismo zadovoljni odlukom Ustavnog suda

Odlukom Ustavnog suda nisu zadovoljni u Hrastu, čiji Hrvoje Zekanović sjedi u saborskim klupama. 'Žao nam je što je Ustavni sud donio ovakvu odluku. On je bio pod sustavnim pritiskom lijevo-liberalnih udruga, ali i mediji su stvorili klimu da se ta odluka mora donijeti na ovaj način. Borba počinje, odnosno nije stala, borba za život, za život od začeća do prirodne smrti se nastavlja', poručio je Zekanović.

Stav je Hrasta, nadodao je, da život počinje od začeća. 'To nije samo moj stav i stav stranke, nego i moderne znanosti. Stav znanosti otprije nekoliko desetljeća i stav danas bitno su drugačiji. Danas nijedan medicinski stručnjak niti jedna znanstvena institucija neće tvrditi da život počinje kasnije, nego upravo trenutkom začeća', kaže Zekanović.