SLUČAJ BLATA NA KORČULI

HDZ plaća umjetnu oplodnju i nevjenčanim parovima

29.07.2009 u 08:30

Bionic
Reading

Općina Blato na Korčuli, s HDZ-om na vlasti od 1993. godine, mala je općina sa svega 3.700 stanovnika, čiju bi pronatalitetnu politiku morala, i trebala, HDZ-ova vlast preslikati i na državnoj razini. Riječ je, naime, o vjerojatno jedinoj općini, ali i gradu u Hrvatskoj, koja svojim parovima s problemom neplodnosti plaća postupak medicinski potpomognute oplodnje nakon što iskoriste pravo na, donedavno, samo tri pokušaja koja im plaća država preko HZZO-a, odnosno šest besplatnih pokušaja po novom zakonu

Ne uspiju li začeti dijete o trošku države, Blato im omogućuje ono što im Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, stari, ali i novi, ne omogućuje – daljnje besplatne pokušaje o općinskom trošku, piše Novi list

Bez obzira jesu li u braku ili nisu, općina Blato parovima daje 10.000 kuna za svaki novi pokušaj oplodnje, i pritom ju ne zanima, kao što je slučaj sa zakonom, koliko žena ima godina, i gdje par, da li privatno ili u državnu bolnicu, u Hrvatskoj ili izvan nje, odlazi po medicinsku pomoć.

Novčana pomoć općine Blato čini veći dio troška medicinski potpomognute oplodnje, koja kod nas, ovisno o ljekovima koji se koriste, po svakom novom pokušaju košta 15.000 do 20.000 kuna, koliko stoji, otprilike, i oplodnja u Sloveniji.

– Nije nam važno je li par u braku ili nije, važna su samo djeca, zbog koje niti jedne kune ne žalimo! Tim ljudima treba pomoći, jer, osim postupka, košta i put, koštaju noćenja u Zagrebu, Splitu, gdje god odlaze.

Ne zanima nas gdje idu po pomoć, niti koliko puta, jer rodi li se ijedno dijete, učinili smo puno, kaže Ivo Gavranić, HDZ-ov načelnik općine Blato, pred čijim se pronatalitetnim mjerama država, s istom strankom na vlasti, može samo postidjeti.

Blato, naime, svojim mladim stanovnicima plaća i 10.000 kuna godišnje subvenciju kamata na stambene kredite, kroz prvih pet godina otplate, plaća im i 70 posto cijene vrtića i jaslica za svako dijete, dok roditeljima za prvorođeno dijete jednokratno isplaćuje 5.000 kuna, za drugo deset, za treće 60.000, a četvrto i svako sljedeće 70.000 kuna.

Prvih 20.000 kuna u slučaju trećeg i svakog sljedećeg djeteta isplaćuje se roditeljima odmah po rođenju djeteta, a ostatak kroz naredne četiri godine. Konačno, Blato mladim poduzetnicima koji sebe ili još nekog zaposle, plaća 50 posto bruto plaće kroz prvu godinu rada, dok se poslodavcima koji zaposle visokoobrazovanu osobu isplaćuje jednokratno i 6.000 kuna.

Unatrag 15 godina, kaže Gavranić, u Blato su se vratila 92 mlada intelektualca, štoviše, neki od njih su, što je posve dobro, sa sobom doveli i svoje supruge, žene iz drugih krajeva Hrvatske, a ništa manje važno nije ni to da je općina besplatne školske udžbenike svojoj djeci omogućavala i prije negoli je na tu ideju došla država, koja je od nje nedavno odustala.

– Blato ne živi od turizma već od gospodarstva, a kako su se stvari generalno pogoršale, bit će bitka besplatne udžbenike školarcima i dalje omogućavati, no u tome ćemo uspjeti, ističe Gavranić.

Na pitanje podržava li Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ovakav kakav jest, štetan po fizičko i psihičko stanje roditelja, Gavranić odgovara kako bi zakon trebao drugačije izgledati, no dalje od toga, kaže, ne želi se miješati. Općina Blato, dodaje, »radi za običnog čovjeka«, a da radi dobro, pokazuje i činjenica da je u toj općini HDZ na vlasti već 16 godina.

– No nije važna stranka, koliko ljudi u njoj, zaključuje Gavranić pronatalitetnu blaćansku priču. Koliko je djece do sada, uz novčanu pomoć općine, začeto medicinski potpomognutom oplodnjom, kaže, ne zna napamet, niti taj dio nečije intime ne želi otkrivati, no vesele ga, kaže, blizanci začeti na taj način, koji bi uskoro trebali pomladiti sve stariji »korpus« toga mjesta.