NOVI GRADONAČELNICI

HDZ-ove utvrde u Kninu i Gospiću srušili su molekularni biolog i uspješni pivar

05.06.2017 u 15:20

Bionic
Reading

Dugogodišnje HDZ-ove utvrde Knin i Gospić od nedjelje navečer imaju nove gradonačelnike, Marka Jelića i Karla Starčevića koji su malo poznati javnosti izvan lokalnih okvira. Tportal donosi portrete političara koji su nakon dva desetljeća s trona uspjeli zbaciti dotad neprikosnovenu stranku

Novi gradonačelnik Gospića i odnedavno novi predsjednik Hrvatske stranke prava, Karlo Starčević, pobijedio je protukandidata Petra Krmpotića iz HDZ-a u samom fotofinišu utrke i to s tek 123 glasa više.

Starčević je hrvatskoj javnosti uglavnom poznat kao vlasnik pivovare Ličanka iz Donjeg Pazarišta koja proizvodi nadaleko poznato 'Velebitsko pivo'. Novi gospićki gradonačelnik 26 je godina radio u Bavarskoj, a svoje iskustvo stečeno kroz vođenje uspješne pivarske tvrtke namjerava precrtati i na Gospić, točnije na promicanje gospodarskog razvoja i privlačenje investitora u taj dio Like.

Usporedo s poduzetničkom karijerom, Starčević je dolaskom u Hrvatsku polako počeo graditi i političku karijeru, pa je tako predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća koje promovira zajedništvo iseljene Hrvatske i domovine, a u veljači ove godine se od aktivnog člana HSP-a prometnuo u čelnika pravaša. Njegovim dolaskom na čelo HSP-a kao jednu od najvažnijih smjernica Starčević ističe prestanak svrstavanja stranke u ekstremnu desnicu.

No, domaća javnost je Starčevića upravo upoznala po ekstremnom stavu nakon što ga je 2011. godine kao uspješnog pivara kontaktirala udruga G.A.S. (Gorička alternativna scena) zamolivši ga za donacije za festival alternativne glazbe u Velikoj Gorici.

Starčević je u pismu udruzi odgovorio kako su pankeri i rokeri odgovorni za pedofiliju i homoseksualizam, zaključivši da je u Hrvatskoj previše humanitarnih organizacija koje 'rastaču to jadno nacionalno biće u ime nečega'.

Poprilično odriješit bio je i u nedjelju nakon zatvaranja birališta i objavljivanja izbornih rezultata. Tom prilikom je uskliknuo kako je Gospić 'konačno slobodan grad', dok je njegova supruga i desna ruka u kampanji dometnula 'bura je otpuhala smeće iz Gospića'.   

Novi gospićki gradonačelnik ističe kako će mu prva zadaća biti 'sondiranje stanja u gradu', nakon čega će početi donositi odluke.

Kao političar koji ističe kako mu je gospodarstvo najvažnija predizborna podloga, Starčević je naglasio kako će Gospić voditi bez naknade, a obećao je stvaranje novih održivih radnih mjesta te zadržavanje mladih i školovanih ljudi primjenom naprednih tehnologija, kao i povratak onih koji su otišli. Pritom je najavio i pokretanje instituta 'Nikola Tesla' u Smiljanu koji bi trebao privući vrsne znanstvenike.

Upravo je znanstvenik, doktor molekularne biologije Marko Jelić, pobijedio u utrci za kninskog gradonačelnika skinuvši s trona dugogodišnju 'kninsku kraljicu' Josipu Rimac iz HDZ.

Jelić je jedan od pokretača i bivši dekan kninskog Veleučilišta Marko Marulić za kojeg kaže da je njegovo peto dijete, a zaslužan je i za nedavno otvaranje studentskog doma te Inovacijskog središta i Centra za vode krša. Za svoje usmjerenje ističe kako je demokršćanin koji je oduvijek birao slobodnom voljom jer, kako kaže, 'intelektualci ne smiju pristajati na stranačka ograničenja u iznošenju osobnih stavova i mišljenja'.

Novi kninski gradonačelnik koji je odnio pobjedu na čelu nezavisne liste sa sloganom 'Oživimo Knin' ipak je u mladosti bio stranački vezan, pa je tako do 1996. godine bio u Mladeži HDZ-a, a zajedno sa svojim istomišljenicima 1994. je osnovao Gradski odbor u izbjeglištvu u Zadru u svojoj obiteljskoj kući.

Tijekom predizborne kampanje optužio je dugogodišnju kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac za krađu slogana, a kao prvu stvar koju će učiniti kada zasjedne u gradonačelnikovu fotelju Jelić ističe realno sagledavanje gradskog proračuna te forenzičku reviziju gradskih tvrtki i ustanova.

Jelić je, također, najavio oporavak poljoprivrede i širenje turizma, osobito onog dijela koji je vezan na obližnji Nacionalni park Krka, ali i pokretanje etnosela na lokaciji bivše vojarne 'Krka' te osnivanje Parka prirode Dinara.  Kao i njegov gospićki kolega, Jelić najavljuje i borbu daljnjeg iseljavanja.