MPO, JASENOVAC I BLEIBURG

HDZ-ovci: Takve izjave otjerat će nam birače

11.07.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Izjave ginekologa - onkologa Ante Ćorušića i psihijatra Ivana Čelića te posebno potpredsjednika HDZ-a Damira Jelića o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) izrečene na jučerašnjoj presici u HDZ-u podjelile su i same članove stranke. Podsjetimo, Jelić je MPO usporedio s tragedijama u Jasenovcu i Bleiburgu.

'Kao prvo, mi niti na jednoj sjednici predsjedništva stranke nismo raspravljali o Vladinom prijedlogu Zakona o umjetnoj oplodnji. Iznenađuje stoga što su Stier i Jelić u ime HDZ-a iznosili stavove o tom prijedlogu. I drugo, što je još važnije, ne postoji nikakav zaključak o tome da bi se HDZ trebao povezati s katoličkim udrugama i svoje djelovanje usklađivati s biskupskim poslanicama, rekao nam je za Novi list jedan član predsjedništva, zabrinut zbog HDZ-ovog otklizavanja prema tvrdoj političkoj desnici.

On smatra da jedinu realnu mogućnost za jačanje stranke predstavlja otvaranje prema biračima centra.

Kosor se ogradila

Za razliku od svojih kolega koji nisu željeli službeno komentiratiizjave triju 'mudrih' glava Jadranka Kosor se osvrnula na dio njihovihizjava. Kazala je kako ne želi komentirati  njihov istup, ali jeporučila kako se 'ograđuje od izjava i usporedbi zakona s tragedijjom ižrtvama Jasenovca i Bleiburga.

'Ivo Sanader neosporno je napravio puno loših stvari. Ali, ne smijemo se odricati onoga što je dobro učinio. Nakon poraza 2000. godine, Sanader je HDZ pomaknuo prema centru i zahvaljujući tome smo se za četiri godine vratili na vlast. I danas se mi moramo sa SDP-om natjecati za dio birača centra koji nisu čvrsto opredjeljeni za neku stranku. Neće biti dobro ako će se HDZ s Ružom Tomašić i Josipom Miljkom iz HČSP-a boriti za naklonost izrazito desnih birača i tome prilagoditi svoj program.

Tih birača jednostavno nema dovoljno da bismo mogli računati na izborne pobjede. Ključ je vratiti povjerenje birača centra, a ne raditi zaokret udesno, ističe visokopozicionirani HDZ-ovac.

O tome kakav stav HDZ treba zauzeti oko zakona, nije se raspravljalo ni na Klubu zastupnika te stranke, iako rasprava u parlamentu počinje.

'Očito je bilo važnije dogovoriti stavove s biskupima i Ružom Tomašić nego sa stranačkim kolegama. Tako stranka ne može funkcionirati i novo će vodstvo nakon ovoga valjda to shvatiti, ali pustimo im malo vremena, pomirljiv je jedan HDZ-ovac. Istupima poput jučerašnjeg, uvjeren je naš sugovornik iz te stranke, HDZ će od sebe otjerati, osim parova koji se bore protiv neplodnosti, i mlade i obrazovane ljude, koji usporedbu bilo kojeg zakona što ga predlaže hrvatska vlada u 2012. godini s tragedijama i zločinima u Drugom svjetskom ratu i nakon njega smatraju nedopustivom, jadnom, licemjernom i u najmanju ruku neukusnom.

'Usporedba ovog zakona s Jasenovcem ili Bleiburgom može ljude natjerati samo da bježe od HDZ-a. Pa HDZ nije zastupao takve stavove ni devedesetih godina. Ako ne žele biti licemjerni, neka sada predlože i ukidanje Zakona o abortusu iz 1973. godine, za čije ukidanje ni Franjo Tuđman nije želio čuti, kaže jedan HDZ-ovac. Uz to, naši sugovornici podsjećaju i na to da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kao ministar u Vladi Ive Sanadera, a kasnije i Jadranke Kosor, najmanje dva puta digao ruku za zakon koji je malo manje liberalan od onoga što predlaže ova vlada.

Koliko su Karamarkovi suradnici promašili s usporedbama, napominje naš izvor, najbolje govori činjenica da je za njih spomenuti zakon tragedija veća od onoga što se dogodilo u Vukovaru ili Škabrnji, što vjerojatno ne misli nijedan član HDZ-a.

'Možda je ovaj istup prilika da novi HDZ nešto nauči, da više razgovaramo na predsjedništvu prije iznošenja stavova i da mislimo o tome kojim se biračima obraćamo', poručuje član vodstva HDZ-a.