VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

HDZ-ovci slave ulazak u drugi krug

20.05.2013 u 18:12

Bionic
Reading

U Varaždinskoj županiji i HDZ i koalicija HNS-SDP-HSU-HSLS svojataju pobjedu, no kome će zapravo pripasti, bit će jasnije tek nakon drugog kruga izbora koji će ove godine biti u više sredina nego ikada ranije

'HDZ je od jučer najjača politička stranka u Varaždinskoj županiji', istaknuo je u stranačkom sjedištu Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije i kandidat za varaždinskog župana osvrćući se pred novinarima na rezultate nedjeljnih lokalnih izbora. Od ukupno 430 vijećnika u općinama i gradovima Varaždinske županije, koalicija ih ima 167, od čega HNS 107, a HDZ 143.

U Varaždinskoj županiji u prvom krugu izabrani su gradonačelnici Ivanca Milorad Batinić, (HNS, SDP, HSU) i Lepoglave Marijan Škvarić (HNS, HSU, SDP), u drugom će se krugu voditi izborna borba za gradonačelnike Varaždina, Ludbrega, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.
U izboru za varaždinskog gradonačelnika u drugom krugu sučelit će se Goran Habuš (HNS, SDP, HSU, HSLS) sa 37,74 posto osvojenih glasova i Marijan Cingula, kandidat grupe birača sa 28,83 posto s osvojenih glasova u prvom krugu.
Za mjesto gradonačelnika Ludbrega borit će se Igor Franolić (BUZ, DC, HDZ, HSS, HSP) sa 38,89 posto osvojenih glasova u prvom krugu i Dubravko Bilić (SDP, HNS, HSU) sa 38,45 posto osvojenih glasova.
U drugom krugu za novomarofskog gradonačelnika sučelit će se Darko Hrenić (SDP, HNS, HSU) sa 44,75 osvojenih glasova u prvom krugu i Siniša Jenkač (SDP, HNS, HSU) sa 44,75 posto glasova. U borbu za dužnost gradonačelnika Varaždinskih Toplica u drugom krugu ući će Goranka Štefanić (SDP, HNS, HSU) sa 35,9 posto osvojenih glasova u prvom krugu i Dragica Ratković (HSLS) sa 29,81 posto dobivenih glasova.

'Sada imamo 26 vijećnika više u vijećima općina i gradova te Županijskoj skupštini. U potonjem tijelu prije smo imali sedam županijskih vijećnika, a sada ćemo ih imati deset. Tu koalicija više nema većinu. Osvojili smo 33 posto svih mandata, što znači da je iz naše stranke svaki treći općinski, gradski ili županijski vijećnik', rekao je Stričak naglasivši da je HDZ izašao sam na izbore.

Ovakav uspjeh, kako je dodao, iznenadio je i političke konkurente koji su, ne očekujući ovakav ishod, tijekom cijele nedjelje slavili u Kneginečkoj hiži. Nasuprot tome hadezeovci, koji su se okupili u sjedištu varaždinskog HDZ-a, jeli su, tvrde, grickalice. Izborni rezultati, kako je naglasio Stričak, posebno ga vesele s obzirom na to da je u kampanji utrošio manje od 30 tisuća kuna.

'Teška su vremena i tome se treba prilagoditi, što drugi ne čine. Dapače. Deset godina bio sam načelnik i tri mjeseca prije izbora nikad nisam presijecao vrpce niti polagao kamen temeljac. A sada smo svjedoci na se daruju maćuhice, polaže asfalt, obećavaju brze ceste i potpisuju ugovori. Kada bi se sve to ostvarilo, vjerujte, i ja bih glasovao za koaliciju', rekao je Stričak podsjetivši da je neke projekte ugovore pripremio još HDZ, ali nisu realizirani jer nekome odgovara samo JPP.

'Od 11 načelnika zadržali smo osam, ali još je pred nama drugi krug u općinama Klenovnik i Donja Voća gdje očekujemo pobjedu naših kandidata. No za razliku od prije četiri godine kada su svi naši kandidati za gradonačelnike naših šest gradova poraženi u prvom krugu izbora, sada imamo drugi krug izbora u Novom Marofu te Ludbregu. Tu također očekujemo pobjedu naših kandidata, a u Varaždinu očekujemo pobjedu nezavisnog kandidata kojeg podupiremo. A kako nam je dobro krenulo u Varaždinskoj županiji, sve je moguće i u drugom krugu izbora za župana', ustvrdio je HDZ-ov kandidat za varaždinskog župana.

Zahvalivši se biračima na glasovima, kao i medijima i političkim konkurentima za tijeku kampanje, Predrag Štromar ukazao je pred novinarima također na dobar rezultat koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS u Varaždinskoj županiji.

'Mi smo tu najjača koalicija. Kao kandidat za varaždinskog župana dobio sam više glasova nego svi moji protukandidati zajedno, ali zbog četiri posto nevažećih listića bit će i drugi krug izbora u kojem očekujem pobjedu', naglasio je Štromar.

Posebno zadovoljan je što koalicija u Varaždinskoj županiji već ima devet načelnika i gradonačelnika, kao i prije četiri godine, a još slijedi drugi krug izbora u sedam općina i gradova.

'I u drugom krugu očekujemo odlične rezultate jer naši kandidati uglavnom vode', rekao je Štromar koji je posebnu podršku uputio Goranu Habušu koji se natječe za drugi mandat varaždinskoga gradonačelnika.