ŠTO ŽELE I ČEMU SE NADAJU

HDZ-ovci prognoziraju tko će pobijediti u nedjelju

18.05.2012 u 11:51

Bionic
Reading

U središnjici HDZ-a jutros se na sjednici predsjedništva stranke raspravljalo o unutarstranačkim izborima, načinu brojanja glasova, nadzoru glasovanja i slično. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je da je predsjedništvo stranke na današnjoj sjednici dogovorilo članove izbornih povjerenstava za sva tijela koja se biraju na 15. Općem saboru 20. svibnja.

Kosor je kazala da se jedino nisu uspjeli dogovoriti oko kandidata za članove Visokog časnog suda. 'Prošli put na predsjedništvu HDZ-a bio je dogovor da predsjednički kandidati usuglase kandidate za Visoki časni sud. Četiri kandidata su se dogovorila, a Tomislav Karamarko je izašao sa svojim prijedlogom', rekla je Kosor dodavši da na Saboru neće imati usuglašen prijedlog kandidata za Visoki časni sud.

Upitana kako komentira rezultate ankete Nove TV po kojoj je na prvom mjestu predsjednica HDZ-a Kosor je odgovorila da će o predsjedniku odlučivati izaslanici Općeg sabora. 'Drago mi je da je anketa tako koncipirana i bilo bi mi drago da tako odluče i izaslanici Općeg sabora', kazala je.

Važnim smatra osigurati tajnost glasovanja kako bi svaki izaslanik odlučio svojom glavom na dobrobit HDZ-a. Na upit o aferi prisluškivanja i je li ona imala kodno ime, Kosor je rekla da se ne radi o kodnom imenu 'mi smo se šalili ali šala je upalila jer smo doznali neke stvari'.

Na novinarski upit koliko će glasačkih kutija biti na Općem izbornom saboru, zamjenik predsjednice Darko Milinović odgovorio je da će za svaku funkciju biti pet kutija kako bi se osigurala potpuna tajnost glasovanja.

Prije ulaska na sjednicu predsjedništva Andrija Hebrang je, upitan kako komentira rezultate ankete Nove TV po kojoj bi na Općem saboru HDZ-a Jadranka Kosor dobila najviše glasova, odgovorio je novinarima da je nemoguće prejudicirati odluke izaslanika HDZ-a.

'To se ne može anketiranjem čak ni članova stranke, a kamoli građanstva' rekao je. Hebrang smatra da postoji očita želja za promjenama te da je Kosor imala dvije godine promijeniti ono što je Ivo Sanader učinio, ali da na žalost nije uspjela. Upitan koga vidi u drugom krugu rekao je da je Tomislav Karamarko apsolutni favorit. Za drugi krug uz Karamarka vidi i tri favorita - Jadranku Kosor, Darka Milinovića i Domagoja Ivana Miloševića. Ocijenio je da je Milanu Kujundžiću zbog njegovih agresivnih nastupa u posljednjih mjesec dana pao rejting.

Da Karamarka vide u drugom krugu rekli su i Ivan Jarnjak te Davor Stier.
Stier smatra kako bi bila dobra poruka da Karamarko pobijedi već u prvom krugu. Rekao je da rezultati ankete pokazuju da izaslanici misle kako Karamarko može demokratizirati, reformirati i ojačati HDZ 'no, prava anketa bit će u nedjelju' rekao je Stier.

Božidar Kalmeta ocijenio je da će Karamarko pobijediti već u prvom krugu. Upitan kako to da nije uz Darka Milinovića Kalmeta je odgovorio kako smatra da je Karamarko taj koji može konsolidirati i integrirati stranku te je pravo rješenje za HDZ u ovom trenutku.


U Karamarkovu pobjedu na Općem saboru HDZ-a vjeruje i Gordan Jandroković koji je rekao da je Karamarko najbolji kandidat i ima najbolje karakteristike da obnovi HDZ. Upitan kako komentira rezultate ankete Nove TV po kojoj pobjeđuje Jadranka Kosor odgovorio je da ne vjeruje u relevantnost tog istraživanja jer prema razgovorima na terenu Tomislav Karamarko uvjerljivo vodi.

Darko Milinović
rekao je novinarima da u drugom krugu vidi sebe te da ima potencijala za pobjedu u drugom krugu. Na pitanje kako gleda na rezultate istraživanja odgovorio je da je razgovarao s 90 izaslanika iz Ličko-senjske županije a niti jedan od njih nije bio obuhvaćen anketom. Upitan kako komentira da su se članovi predsjedništva okrenuli Karamarku Milinović je podsjetio da je 2000. Ivić Pašalić imao potporu 15 predsjednika županijskih odbora HDZ-a i to nije utjecalo na krajnji rezultat. Upitan što će biti sa strankom nakon izbora odgovorio je da će iz njih HDZ izići jači i snažniji, te će, kako je rekao, ponovno SDP-u klecati koljena od HDZ-a.

Na pitanje ima li on neko kodno ime rekao je da kad bi sebi tražio kodno ime dao bi si kodno ime Karamarko.

Član predsjedništva Ante Kulušić je, upitan kako komentira rezultate ankete, odgovorio da će po rezultatima anketa izaslanika na terenu Jadranka Kosor sigurno pobijediti na Općem saboru HDZ-a.