potres, obnova, izbori...

HDZ-ovac otkrio: 'Razgovaramo o preseljenju dijela Ministarstva graditeljstva u Sisak ili Petrinju'

10.01.2021 u 12:24

Bionic
Reading

Za Ivana Celjaka, saborskog zastupnika HDZ-a situacija na potresom pogođenim područjima je kontrolirana, a mostovac Nikola Grmoja opisuje kako 'nije bilo jasne linije zapovijedanja, a toga nema ni danas'. Ovaj dvojac saborskih zastupnika gostovao je u emisiji N1 Televizije 'Točka na tjedan' komentirajući stanje na terenu

HDZ-ov Ivan Celjak gostujući u Točki na tjedan N1 Televizije ističući kako je Republika Hrvatska, ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, osigurala 114 mobilnih kućica, 112 kontejnera, a dodatni su naručeni iz inozemstva odakle dolazi i druga pomoć.

'Sada je situacija nakon ovih desetak dana stabilna. Za 1600 ljudi osiguran je privremeni smještaj, a vjerujem da će idući tjedan doći novi kontejner', kazao je Celjak.

Nikola Grmoja je kazao kako je od prvog dana bio na terenu te da nije bilo koordinacije.

'Nije bilo jasne linije zapovijedanja, toga nema ni danas. No, malo se stvari normaliziraju i počinju ići normalnim putem jer svaki sustav je bolji od nekakve stihije ili samoinicijative. Nismo željeli u ovo vrijeme kritizirati i željeli smo time pokazati da je vrijeme zajedništvo. Budući da se stvari normaliziraju, treba upozoriti na ono što je bilo loše. Sustav nije funkcionirao i to je jasno svima. Ono što je najžalosnije: umjesto da premijer zahvali navijačima, volonterima, kuharima, svima koji su pomagali, on kaže da je sustav funkcionirao, da su sve to lažne vijesti i naziva to udarom na institucije. Ovo je slobodna zemlja, svatko može kritizirati, a oporbene opcije su pokazale iznimno visok stupanj odgovornosti. Stavili smo se na raspolaganje, kuhali smo, a nismo kritizirali. Ali, sada ćemo morati otvarati pitanje ponašanja vlasti za vrijeme ove krize', istaknuo je Grmoja.

Istaknuo je kako 'ono što nije dobro' da pojedini lokalni političari koriste ovu situaciju, potres kako bi se pozicionirali.

'Ispada da je političarima važnija njihova politička egzistencija nego egzistencija građana kojima su na čelu. Izjave pojedinih lokalnih političara imaju jako negativan efekt na teren', istaknuo je Celjak.

Grmoja mu je odgovorio kako je sigurno da on neće biti kandidat na lokalnim izborima, a sve što govori ne govori radi lokalnih izbora.

'Gospodin Celjak nije ovdje slučajno poslan, on će biti kandidat na lokalnim izborima i malo je licemjerno slušati sad kako drži prodike ostalim političarima. Ako itko politizira ovdje to je Celjak', rekao je Grmoja.

Komentirajući poslijeratnu obnovu Celjak je rekao kako je na raspolaganju sva dokumentacija institucijama za koje je siguran da će utvrditi činjenice.

'Ova situacija nas podsjeća na Domovinski rat, na granate, na uzbune, na rušenje kuća. Međutim, svi smo pozitivni. Shvatili smo je ovo prilika za novi početak za Sisak, Petrinju i Glinu i duboko sam uvjeren da će se sve ponovno izgraditi. Ovo je prilika za novi početak.', rekao je Celjak.

Grmoja je odgovorio:

'Tamo je bilo malverzacija gdje su se neki ponašali kao ratni profiteri, koji su profitirali na muci ljudi. Nadam se da će biti kažnjeni i da će završiti tamo gdje im je mjesto. Naše oči će biti uprte na Banovinu i nadam se da tih malverzacija neće biti. Ali nije samo bitno obnoviti kuće, bitno je ljudima omogućiti priliku za život', rekao je Grmoja.

Prema Zakonu o obnovi Zagreba i okolice, 60% obnove financirat će država, 20% lokalne zajednice,a 20% posto sami vlasnici pa je jedno od pitanja hoće li se i Banovina uključiti u taj Zakon.

Dok Celjak očekuje kako će Vlada uredbom proširiti Zakon o obnovi Zagreba i na Karlovačku, Sisačko-moslavačku.

'Razgovara se da se dio ministarstva graditeljstva preseli u Sisak ili u Petrinju i na taj način se uspostavi bolji sustav kontrole i nadzora same obnove', rekao je Celjak.

Grmoja je naveo da je Most bio protiv donošenja Zakona o obnovi Zagreba nego da je potreban općeniti zakon.