ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA

HDZ-ov urbani igrač za Split živac je ukroćen diplomatskim stažem

06.06.2017 u 06:33

Bionic
Reading

Već prije godinu dana bilo je potpuno jasno: Želi li HDZ prvi put u povijesti osvojiti vlast u Splitu, morat će kandidirati Andru Krstulovića Oparu. Već se bio profilirao kao najrealnija moguća opcija, a ionako se uklapao u profil koji ova stranka gura na svakim lokalnim izborima u ovom gradu - najčešće definiran pridjevima poput 'urban', 'umjeren' ili 'gradski tip'

On sam sustavno je gradio svoju poziciju i čekao da Andrej Plenković presiječe, odnosno skreše ambicije šefa ogranka Petra Škorića, pa je krenula pretkampanja u kojoj su njegovu kandidaturu prizivali sa svih strana - čak nešto češće izvan HDZ-a, nego iz redova same stranke. U vječnoj borbi između 'tvrđih', s retorikom prilagođenom splitskim predgrađima, i 'mekših', koji pucaju na mokre snove zvane urbana zona, na koncu su prevladali ovi drugi.

Njegova pobjeda stoga je još značajnija: pri sastavljanju izbornih lista gotovo potpuno je neutralizirao 'desno krilo' stranke i uspješno je prebrodio seriju njihovih potajnih opstrukcija, ali i cijeli niz vanjskih okolnosti koje mu u najmanju ruku nisu išle u prilog - od problema oko Agrokora i zvučnog razlaza HDZ-a s Mostom, preko afere oko koncesije na plažu Zlatni rat, do činjenice da je nasuprot sebe imao Željka Keruma i njegovu otrovnu retoriku koja se poput pošasti širila javnim prostorom.

Od diplomacije do gradske politike  

Kerum možda jest neobuzdan i s manjkom takta i skrupula, ali na izborima ga je prije svega pokopao gubitak samokontrole; za Andru Krstulovića Oparu njegovi suradnici kazat će da se također zna pokazati kao vrlo nezgodan 'živac', no desetljeća diplomatskog staža naučila su ga da reagira u okviru predvidivog i, jednostavno rečeno, normalnog. To je na koncu na njegovu stranu privuklo ključnih nekoliko tisuća glasača centra i umjerene ljevice.

  • +13
Noć pobjede u izbornom stožeru HDZ-a u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Novi splitski gradonačelnik u politici je praktički od svoje punoljetnosti: u startu se učlanio u HDZ, a već s 22 godine sjedio je u prvom sazivu Hrvatskog sabora kao njegov najmlađi zastupnik - formalno kao jedan od trojice predstavnika studenata u tadašnjem Vijeću udruženog rada, a stvarno kao predstavnik Mladeži HDZ-a.

Potom cijelo desetljeće provodi u diplomaciji, usput studirajući povijest umjetnosti i arheologiju u Zagrebu i Zadru. Početkom dvijetisućitih postaje viši konzervatorski savjetnik u splitskom Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture, da bi 2008. godine preuzeo Muzeje Ivana Meštrovića, instituciju koja se brine o ostavštini velikog kipara na lokacijama u Zagrebu, Splitu i Otavicama pokraj Drniša. Njeno sjedište odmah je prebacio u Split i po općem dojmu idućih godina vodio ju je uspješno, otvorivši je prema stručnoj, međunarodnoj i domaćoj javnosti.

U Gradskom vijeću Splita sjedio je u dva navrata i bio posebno angažiran sredinom dvijetisućitih, kad je u kombinaciji s poduzetničkom Listom Velog mista gradom upravljao pokojni Zvonimir Puljić, kojega često ističe kao svog uzora. Kad ga se Ivo Sanader riješio i na čelo grada stavio Ivana Kureta, i Krstulović Opara polako se počeo povlačiti iz dnevne politike i izbjegavao je konkretan angažman u to vrijeme, kao i za Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka. Izuzetak je proplamsaj hrabrosti u terminalnoj fazi Željka Keruma, kad se javno usprotivio njegovim agresivnim populističkim potezima dok je sam splitski HDZ gromoglasno šutio.

Prosvijetlio predsjednicu o nogometu   

Kritizirao je njegovu najavu postavljanja spomenika Franji Tuđmanu nasred Rive, smatrajući da on ne smije nastaviti nisku kraljeva, generala i diktatora kojima je odavana počast na glavnoj gradskoj šetnici, a monstruoznom je proglasio ideju podizanja 'gigantskog kipa Isusa Krista, većeg nego u Rio de Janeiru'. U ovom slučaju nastupio je iz pozicije praktičnog vjernika; na koncu, viđen je kako doslovno nosi križ na tradicionalnim procesijama upravo na Marjanu...

Ključni trenutak koji ga je izbacio u političku orbitu jest poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja ga je imenovala svojim savjetnikom za društvena pitanja. Od tog trenutka i unutar samog splitskog HDZ-a o njemu su počeli govoriti s dozom strahopoštovanja.

S druge strane, u tom razdoblju napravio je i grešku koju će mu u Splitu jako zamjeriti: na Facebooku je podijelio predsjedničin poprilično blesav post nakon izgreda u Francuskoj o navijačima kao 'orjunašima i mrziteljima Hrvatske', premda on sam tako ne misli.

Osobno se učlanio u Naš Hajduk još 2011. i podržavao čišćenje 'nogometne močvare', kako je stanje u domaćem nogometu nazvao bivši ministar Željko Jovanović, a prije dva tjedna pred samim navijačima pohvalio se da je upravo on zaslužan za otvaranje očiju Kolindi Grabar Kitarović i radikalnu promjenu njezina stava prema HNS-u i Zdravku Mamiću.

Predsjednica i kolegica iz mladih diplomatskih dana pak uzvratila mu je velikim intervjuom ove subote, točno na dan izborne šutnje, kada je na sav glas nahvalila angažman Hajdukovih navijača i projekt izgradnje 'narodnog kluba'.

Pod teretom većine i stranke 

Andri Krstuloviću Opari tijekom kampanje nisu se stavljali na teret osobni grijesi ili nepodopštine, ako izuzmemo Kerumove prostačke aluzije na njegovu seksualnu orijentaciju, no nemali broj skeptičnih Splićana upozoravat će upravo na hipoteku stranke i činjenicu da HDZ-ovci u pravilu njene interese znaju staviti iznad javnih. To će, uz mučan proces sklapanja malo izgledne većine u Gradskom vijeću, biti njegov najveći izazov.

Izborni program sastavljen je vrlo konkretno i dosta ozbiljno.

Punih trideset godina u braku je s Danijelom, rođenom Marasović, s kojom ima jedno odraslo i dvoje manje djece. Gotovo svakodnevno vozi bicikl i najavio je da će u pravilu tako odlaziti na posao u Banovinu.

S obližnjih i elitnih Meja nije mu daleko.