SUĐENJE ZA FIMI MEDIJU

HDZ-ov odvjetnik krivicu prebacuje na glavnog tajnika

16.04.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Na zagrebačkome Županijskom sudu počelo aferi Fimi media.Riječ je o jednoj od najvećih korupcijskih afera u kojoj su se na optuženičkoj klupi, zbog sumnje u izvlačenja novca iz državnih tvrtki, našli HDZ, kojeg će predstavljati Damir Sesvečan, te njegovi bivši dužnosnici Ivo Sanader, glasnogovornik Ratko Maček, rizničaru Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević te vlasnica marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime Nevenka Jurak.Prema tvrdnjama USKOK-a, iz državnih tvrtaka i institucija 'izvučeno' više od 70 milijuna kuna. Oko 31,6 milijuna kuna navodno je od 2003. do 2009. završilo u HDZ-ovu 'crnom fondu', a 15 milijuna kod Sanadera. Suđenje će vodi tročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić.

12:40 Suđenje završeno i nastavlja se sutra.

12:39
Obrana šestooptužene Fimi medije navela je kako će tijekom pokuza dokazati da dokazati da se radi o vlastitoj imovini i da se ne može raditi o imovinskoj koristiti koja bi bila pribavljena kaznenim djelima.

12:29
Budin kaže da će dokazati da je BMW plaćen legalnim sredstvima HDZ-a.'On je možda plaćen dva puta, ali to se nas ne tiče', naveo je Budin.

12:14
Pravni zastupnik HDZ-a Davor Budin u uvodnom govoru naveo je da će dokazati formiranje tzv. crne blagajne nastalo izvan stranačke strukture i izvan stranačkih tijela.

'Niti jedno stranačko tijelo nije bilo upoznato s o optužbama koje im se stavlja na teret. U postupku ćemo dokazati da je postojao dvostruki, paralelni tijek financiranja unutar HDZ-a', kazao je Budin i dodao da će dokazati da je glavni tajnik glavna odgovorna osoba za financiranje u stranci. Uz naveo je odluke donosi Predsjedništvo HDZ-a, a glavni tajnik nadzire provođenje odluka.Također je naveo da će tijekom postupka dokazati da je nabavljanje blindiranog BMW-a, financiranje pjevača koji ne pjevaju, posebice financiranje Osječke TV u suprotnosti s interesima stranke.


12:06
Branitelj Nevenke Jurak kaže da će se dokazati da je njezino priznanje istinito te se nada kako će se to utjecati na konačni ishod.

10:52
Suđenje prekinuto, određena pauza do 12 sati.

10:39
Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je kako će on svoj uvodni govor, u kojem će dokazati da su iskazi konstruirani, održati nakon što se izvedu iskazi. Kaže da je to uvjetovano iz određenih strategijskih razloga

Isto su najavio i odvjetnik Ratka Mačeka. Sutkinja je na to rekla kako je to na tragu zlouporabe jer su predložili dokaze još u pripremnom ročištu, a uvodni govor samo potkrepljuje dokaze.
'Zbog toga će se morati dva puta predlagati dokazi i to odugovlači postupak', rekla je Čalić.

10:19 Okrivljeni
Sanader, Maček i HDZ ne smatraju se krivima, svi ostali osjećaju se krivima. 'Optužnica je konstruirana i ne osjećam se krivim ni po jednoj točki optužnice', kazao je Sanader.


10:11 Pri kraju čitanja uvodnog govora Željke Mostečak zazvonio je mobitel Marici Ivanković, zastupnici Fimi medije, na što joj je sutkinja Ivana Čalić rekla da napusti sudnicu. Medutim, kako ona zastupa okrivljenu stranu, sudnicu nije niti napustila.

10:00
USKOK-ova tužiteljica Željka Mostečak čita optužnicu

9:52
Izuzev Damira Sesvečana koji je trenutno zaposlenik Sabora s plaćom od 16 tisuća kuna i Ratka Mačeka koji je za sebe kazao da je privatni poduzetnik s mjesečnim primanjima od šest tisuća kuna svi ostali optuženi trenutno su bez posla ili u mirovini. Sanader i Barišić pokrenuli su postupak za ostvarivanje iste, ali još ne znaju koliko im ona iznosi.

Branka Pavošević
, zaposlenica HDZ-a na bolovanju je od srpnja 2011., u rujnu iste godine joj je uručen otkaz koji je suspendiran jer je na bolovanju i prima četiri tisuće kuna mjesečno. Nevenka Jurak pak je kazala kako je mjesečno zarađivala 12 tisuća kuna dok u srpnju prošle godine Fimi media nije blokirana. Marica Ivanković koja se na klupi našla kao zaposlenica/pravnica Fimi medije kazala je kako je zarađvala 5-6 tisuća kuna mjessečno dok je Fimi media radila.

9:30
Suđenje je počelo