'NE RADE U NACIONALNOM INTERESU'

HDZ-ov Marić opet 'opalio' po HNB-u

04.10.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Izvještaj Hrvatske narodne banke za 2010. nije dobio podršku na današnjoj sjednici saborskog Odbora za financije. Većina članova odbora bila je suzdržana, dok je predsjednik odbora, HDZ-ov Goran Marić, priliku iskoristio kako bi sasuo divlje i kamenje po središnjoj banci

'HNB-ovo stablo u medijima se kiti lijepim lišćem, ali plodovi tog stabla su gorki, a stablo se mjeri po plodovima, ne lišću', žestoko se na HNB obrušio HDZ-ov Goran Marić nakon što je viceguverner Relja Martić predstavio izvještaj središnje banke za prošlu godinu.

Marić je, spočitnuvši HNB-u da ga više ne zove na sjednice svog Savjeta, kazao kako bi se s tih sjednica i izvještaja za prošlu godinu dalo zaključiti kako je ekonomska situacija u Hrvatskoj idealna, no da je situacija znatno lošija nego što bi trebala biti.

'Nijedan nacionalno osviješteni Hrvat ne može ostati slijep i nijem na loše makroekonomske pokazatelje, za koje je odgovorna i monetarna politika. HNB je neovisan i kritika monetarne politike nije udar na tu neovisnost, kao što nije udar na pravosuđe ako kažemo da nije u pravu onaj sudac koji objašnjava što je silovanje, a što nije silovanje', kazao je Marić

HNB-u je zamjerio što monetarnom politikom potiče uvoz, a ubija izvoz i domaću proizvodnju te što je u kriznim vremenima bankama omogućio ogroman profit, od čega su 4,4 milijarde kuna samo prihodi od provizija i naknada.

'Dobar dan - naknada, hoćete sjesti - naknada, doviđenja - naknada. Kao da HNB uživa da većina u Hrvatskoj ispašta, a pojedinci se sramotno bogate', kazao je Marić

Otpuštanja devizne pričuve, uvjeren je Marić, HNB je darovao bankama, a ne gospodarstvu, i pritom nije ni kontrolirao koliko i na što banke troše. Naveo je tako da predsjednik uprave jedne banke godišnje uprihodi 3,3 milijuna kuna, a drugi čak 5,2 milijuna, da milijuni odlaze na 'saune, masaže, putovanja'.

HNB-u je spočitnuo i što se nije snašao u krizi s kreditima u švicarcima. 'Ne možete objasniti zašto ste zadali takav udarac Hrvatskoj, a trebali biste raditi u interesu Hrvatske', rekao je Marić, ne dopustivši da mu viceguverner Martić odgovori na kritike.

Stoga Martić ništa više nije htio reći ni novinarima, kratko dobacivši da se može složiti s kritikama na račun HNB-a, ali ne i s kritikama da HNB ne radi u nacionalnom interesu.