sportska politika

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita o incidentu na autocesti s Torcidom: Policija je trebala biti neutralnija

16.06.2022 u 15:50

Bionic
Reading

HDZ-ov nestranački kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš najavio je u četvrtak da će bude li izabran, na prvoj sjednici Gradskog vijeća uvrstiti odluku o kandidaturi Splita za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine.

"Na prvoj sjednici Gradskog vijeća u novom sazivu odlučivat ćemo da Split bude domaćin Europskih igara 2027., a nakon toga će Hrvatski sabor ubrzati proceduru za našu kandidaturu", rekao je Đogaš na konferenciji za novinare održanoj na sportskim terenima Firule.

Izrazio je uvjerenje da će Split dobiti domaćinstvo za te sportske igre, a uz pomoć Vlade RH tražit će sredstva iz fondova EU za izgradnju sportske infrastrukture potrebne za Europske igre.

"Da sam ja bio gradonačelnik naša kandidaturu za Europske igre već bi bila riješena i mi bismo se već sad pripremali za organizaciju Europskih igara 2027.", istaknuo je Đogaš.

Sportsku politiku kreirati s amaterskim i profesionalnim sportašima

Najavio je da će sportsku politiku u Splitu kreirati s amaterskim i profesionalnim sportašima i stručnjacima

Komentirajući jučerašnje puštanje iz pritvora 25 torcidaša (navijača Hajduka) koji su bili pritvoreni nakon nedavnih nereda poslije utakmice u Zagrebu Dinamo-Hajduk, Đogaš je pozdravi njihovo puštanje. No, neprihvatljivim je ocijenio nasilno ponašanje navijača koji su "išli na policiju" ali i policija je, kako kaže, "trebala biti neutralnija."

"Mene boli nepravda prema Hajduku zbog koje 17. godina nije bio prvak," poručio je Đogaš.Rekao je kako je dobro da se odnosi u hrvatskom nogometu mijenjaju i da je Hajduk nedavno osvoji Hrvatski kup.

"Imamo četiri jaka kluba Hajduk, Dinamo, Rijeku i Osijek - to je dobro za Hrvatski nogomet", ocijenio je Đogaš.

  • +23
Zoran Đogaš predstavio program Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Kritizirao je centralizaciju hrvatskog sporta, navodeći Košarkaški klub Cibonu kao primjer centralizacije. "Tom centralizacijom kroz Cibonu ubijena je košarka u Splitu, Zadru i Šibeniku - kolijevci hrvatske košarke," ocijenio je Đogaš.

Na upit je li politika kriva za centralizaciju sporta, Đogaš je kazao kako se i u nekim klubovima nije vodila dobra politika.

"Politika je kriva; ali ne na onakav način kako to govore moji politički protivnici 'da je za sve kriv HDZ'. Bilo je u klubovima loše vođene politike," kazao je Đogaš.

Kandidat HDZ-a za Gradsko vijeće Split proslavljeni hrvatski trener taekwondoa Toni Tomas je podupro Đogaševe ambicije za unaprijeđene razvoja sporta u Splitu..

"U Splitu u srednjim i osnovnim školama imamo 25.000 djece od kojih je 9.000 uključeno u 210 sportskih klubova koliko ih u Splitu imamo," kazao je Tomas.

Dodao je kako je s Đogašem razgovarao i o eventualnom uvođenju besplatnog bavljenja sportom za djecu, kako bi se pomoglo roditeljima koji sada plaćaju klubovima sportsku aktivnost svoje djece.