glas i hsu

'HDZ-ov izborni model bio je na snazi za vrijeme Karađorđevića, u Hrvatskoj se ne može primijeniti'

15.01.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Klub GLAS-a i HSU-a okarakterizirao je HDZ-ov prijedlog novog izbornog modela kao posljednji čavao u lijesu hrvatske demokracije

Naglašavaju kako idealni i univerzalni model ne postoji, ali da se tzv. grčki model, koji je HDZ predložio, ne može primijeniti. 'Taj je model bio na snazi u vrijeme Karađorđevića, a ono što naš premijer želi je postati novi Vučić ili Orban', zaključila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

'Cilj je unaprijediti sustav kako bi se suzio prostor za političku korupciju', ističe potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richembergh te dodaje kako je njihov prijedlog njemački izborni model.

'Riječ je o mješovitom izbornom modelu u kojem se dio bira sa stranačkih lista u jednoj izbornoj jedinici, a drugi dio bira se unutar manjinskih izbornih jedinica većinskim sustavom. GLAS će uputiti prijedloge u saborsku proceduru', navodi.

Što se tiče goruće teme o propaloj nabavi aviona, smatraju kako postoji osnova za istrage u Ministarstvu obrane 'jer u cijeloj priči nešto ne štima. Ono što vidimo kao problem je to zašto se toliko inzistiralo do samog kraja unatoč upozorenjima?', ističe predsjednica Nacionalnog vijeća GLAS-a Nada Turina Đurić te dodaje kako bi ministar Krstičević trebao podnijeti ostavku te da je također potrebno raspraviti o odgovornosti premijera.

  • +3
GLAS o izbornom zakonodavstvu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Podsjetimo, kupovina izraelskih aviona propala je jer SAD nije dao svoju suglasnost za prodaju aviona moderniziranih izraelskom tehnologijom, zbog čega je Hrvatska morala odustati od te nabave i poništiti natječaj.