VLADAJUĆA STRANKA POD ISTRAGOM

HDZ oštetio državu za 32 milijuna kuna?!

27.10.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Istraga je proširena na HDZ kao pravnu osobu zbog sumnje da je vladajuća stranka počinila kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, a pet odgovornih osoba u toj stranci tereti se za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela

HDZ je kao stranka, odnosno pravna osoba, oštetio državu Hrvatsku za čak 32 milijuna kuna! Riječ je o novcu koji je prikupljen nelegalno, a onda je i potrošen na crno, bez ikakvog računa. Istraga o Fimi mediji otkrila je da se iz državnih tvrtki izvlačio novac i tako punila crna blagajna, dok se svjedočenjima i isplatnicama koje nisu uništene dokazuje da su se na ruke isplaćivali dodaci na plaću pojedinim dužnosnicima u HDZ-u, da su se na taj način plaćali troškovi u izbornoj kampanji Jadranke Kosor 2004. godine kada se kandidirala za predsjednicu države te kasniji izbori.

U ukupni iznos za koji je, po tvrdnji USKOK-a, HDZ oštetio državu ukalkulirani su i porezi i doprinosi koji zbog poslovanja na crno nisu uplaćeni u proračun te iznos koji je išao na troškove HDZ-a BiH, a navodno teži oko 1,2 milijuna kuna.

Istraga je proširena na HDZ kao pravnu osobu zbog sumnje da je vladajuća stranka počinila kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, a pet odgovornih osoba u toj stranci terete se za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela. Nagađanja da se HDZ-u stavlja na teret i pranje novca navodno nisu točna.

U krugu odgovornih osoba su, kako smo već pisali, bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, glavni tajnik Ivan Jarnjak, rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik i šef kampanji Ratko Maček te šefica računovodstva Branka Pavošević. Svi oni ubrzo će biti pozvani u USKOK kako bi dali iskaze. Usto, HDZ mora imenovati predstavnika stranke koji će u njezino ime biti saslušan. U kaznenom postupku koji se vodi protiv HDZ-a stranku ne mora predstavljati njegova predsjednica Jadranka Kosor, nego može bilo koga imenovati da obavi tu dužnost. U HDZ-u se, kako neslužbeno doznajemo, razmišlja o tome tko bi mogao preuzeti tu obvezu. Jedino je sigurno da to neće biti nitko iz vodstva stranke. Predstavnik HDZ-a bit će ispitan u istrazi kao i fizičke osobe koje su osumnjičenici.

Uslijedit će i osiguranje sredstava za namirenje štete u iznosu od 32 milijuna kuna. USKOK prema našim informacijama neće tražiti blokadu računa stranke zbog skore kampanje, ali će sigurno tražiti da se pod hipoteku stave nekretnine. Govori se o zgradi središnjice, ali mogući su i drugi objekti.