PODUZETNIČKA I TENISKA VEZA

HDZ: 'Ne štitimo Orešara'

23.03.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Uživa li Bruno Orešar, vlasnik posrnulih tvrtki Jadrankamen, Uzor i Monter, punu političku zaštitu HDZ-a? Splitski SDP-ovci optužili su vladajuću stranku da je podržavala Orešarovo isisavanje novca iz Uzora i Jadrankamena te da se stečajni postupak u splitskoj tekstilnoj tvrtki vodi na pogrešan način i gura je u likvidaciju

Splitski HDZ-ovci promptno su odgovorili izvanrednom konferencijom za novinare, na kojoj su izrecitirali poznatu mantru Jadranke Kosor: nema nedodirljivih, institucije slobodno i odriješenih ruku rade svoj posao, a provođenje antikorupcijskog programa Vladin je prioritet.

'Želimo sačuvati baš svako radno mjesto, pa i u ovim tvrtkama, a o eventualnoj kaznenoj odgovornosti gospodina Orešara ne želimo spekulirati. Koliko znam, podnesene su određene kaznene prijave i nitko od njih nije zaštićen, neka policija i odvjetništvo rade svoj posao. A SDP se samo lažno predstavlja kao zaštitnik prava radnika', kazao je predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Kruno Peronja

Na upit tportala je li HDZ ipak pružao Orešaru barem prešutnu podršku tako što su institucije godinama tolerirale neuplaćivanje poreza i doprinosa te sumnjive transakcije između njegovih tvrtki, Peronja nije konkretno odgovorio.

'Ako je kriv, odgovarat će u postupcima koji su pokrenuti', njegov je komentar.

Zagrebački poduzetnik, u javnosti poznat kao teniski sparing partner pokojnog Franje Tuđmana, svojedobno se upisao u HDZ, no danas je gotovo nemoguće provjeriti je li još uvijek član.

Peronja o tome pojma nema. No kako ta stranka i nije previše sklona bilo kakvim revizijama, od popisa birača do registra branitelja, vrlo je vjerojatno da se Orešarovo ime još uvijek nalazi među 220 tisuća registriranih HDZ-ovih 'vojnika'.