reakcija na društvenim mrežama

HDZ najavio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, Most podsjeća čija je to ideja

01.12.2020 u 15:50

Bionic
Reading

Do kraja godine parlamwentarna većina predvođena HDZ-om namjerava proglasiti isključivi gospodarski pojas. Sličnu ideju imao je i Most, no njihove prijedloge vladajući su dosad odbijali. Podsjetio je na to na Facebooku i Nikola Grmoja

'Evo jedan konkretan primjer koji pokazuje koliko je Most nužan hrvatskoj politici. Od naše pojave na nacionalnoj sceni tražimo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Pozivamo se na studiju Europske komisije iz 2013. koja pokazuje da zbog neproglašenja godišnje gubimo oko milijardu i pol kn ( dobro ste pročitali, milijardu i pol kn na zaradi od ribljeg ulova). Proglašenje IGPa je bio naš uvjet za formiranje Vlade s Plenkovićem, a prva odluka Plenkovićeve Vlade je bila pokretanje konzultacija s Italijom oko proglašenja IGPa. Inače i na pregovorima on se jako protivio toj ideji i meni predbacivao da nas želim zavaditi s Italijom', napisao je Grmoja na Facebooku.

Kada je Most izašao iz Plenkovićeve Vlade, aktivnosti oko IGP-a su zaustavljene, kaže Grmoja. 'Mi smo u Saboru tri puta upućivali Odluku o proglašenju koju su redovno odbijali uz argument da Hrvatska već štiti svoje teritorijalne vode i pojas i da proglašenjem nećemo ništa dobiti. Italiji i njihovim ribarima odgovara ovakvo nesređeno stanje ali je talijanska desnica koja sve više jača počela zazivati proglašenje pojasa posebno zbog Sjevera Afrike. Di Maio i talijanska Vlada u strahu od Salvinija koji sve više jača pokreću proglašenja IGPa i sad naši shvaćaju da Italija više nije protiv , a i ne da im se više slušat Bulja i Mostovce u Saboru pa se odlučuju zajednički s Italijom proglasit IGP. Da nas skinu s vrata', dodaje.

'Jučer ministar Radman tvrdi da je IGP odlična stvar za Hrvatsku. Plenković skinuo Bulja i Mostovce s vrata, a Di Maio Salvinija, a u svemu tome Hrvatska profitirala. Očekujem da sada saborski zastupnici HDZ-a kolegu Bulja pozdravljaju sa “mnogopoštovani kolega Bulj” jer je desetak godina prije njih prepoznao što je nacionalni interes i to im pokušao objasniti unatoč njihovom silnom nerazumijevanju. A za izgubljene milijarde po starom hrvatskom običaju ionako nitko neće odgovarati! Dok ne prestanemo birati iste', napisao je Grmoja.