PRESUDA UPRAVNOG SUDA

HDZ mora pokazati s ugovor Orco grupom

21.05.2009 u 14:58

Bionic
Reading

Upravni sud uvažio je tužbu šibenske organizacije SDP-a te presudio u njihovu korist čime se bivša gradonačelnica Nedjeljka Klarić obvezuje dostaviti presliku Ugovora Grada Šibenika i Orco grupe, izvijestili su na konferenciji za medije predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidović i predsjednik šibenskog HNS-a Petar Baranović

Naime, šibenska organizacija SDP-a tužbu je podnijela zbog kršenja Zakona o pravu na pristup informacijama jer Grad nije udovoljio zahtjevu za dostavom preslike ugovora, koji je potpisao s Orco Grupom o projektu Obonjan. Isti zahtjev u više je navrata odbijen i predsjedniku šibenskog HNS-a Petru Baranoviću koji je presliku tražio u svojstvu gradskog vijećnika. Šibenska organizacija SDP-a danas je još jednom poslala zahtjev za preslikom Ugovora o projektu Obonjan, ovaj put pozivajući se na rješenje Upravnog suda.

'Kako nam je svima poznato da HDZ voli tajne ugovore, a transparentnost i otvorenost su za vladavinu HDZ-a izgubljeni i nepoznati pojmovi, nismo ni očekivali da će bivša gradonačelnica, HDZ-ovka Nedjeljka Klarić udovoljiti našem zahtjevu za preslikom Ugovora. Sada će ih na to prisiliti sud. A svoj će sud donijeti i građani Šibenika u drugom izbornom krugu. Uvjeren sam da će presuditi u korist promjene', izjavio je ovom prilikom Franko Vidović.

Baranović i Vidović očekuju odgovor iz Grada pri tom navodeći kako su stvarni razlog dosadašnjeg skrivanja Ugovora lokalni izbori na kojima bi rezultatu HDZ-a neke stavke Ugovora zasigurno još više štetile.

'Gradonačelnica će ovaj put morati udovoljiti našem zahtjevu, a građani će napokon biti upoznati s ugovorom koji vrijedi milijune. Tajni ugovori i dogovori mimo zakona i svih uobičajenih pravnih procedura već su svima poznati 'modus operandi' Hrvatske demokratske zajednice. Ovaj primjer u našem gradu i potpisivanje ugovora s Orco grupom, još je jednom potvrdio nebrigu HDZ-a za interese i dobrobit građana. Sjetimo se primjera Sunčanog Hvara i katastrofe koju je prouzročio taj tajni ugovor s istom tvrtkom', naglasio je na konferenciji za medije Petar Baranović.

Grad Šibenik i Orco grupa u ožujku ove godine potpisali su ugovor o 50-godišnjoj koncesiji otoka Obonjana, prema kojem bi se u četiri godine uložilo 100 milijuna eura, a otok bi trebao postati luksuzno svjetsko turističko odredište s hotelima, urbanim vilama i marinom za oko 80 brodova. Sadržaj ugovora je tajan i građani Šibenika s njime nisu upoznati.

Ovom su prilikom Branović i Vidović istaknuli kako je upravo netransparentno i neodgovorno vladanje jedan od razloga zašto Šibeniku treba promjena. Istaknuli su kako je ta promjena upravo SDP-ov kandidat za gradonačelnika dr. Ante Županović koji se zajedno s njima potpisivanjem 'Povelje o odgovornosti građanima Šibenika' obvezao da će svoju dužnost obavljati pošteno, vjerno i časno, služeći javnom interesu. Baranović i Vidović su Šibenčane pozvali da se odazovu drugom izbornom krugu i daju svoj glas za promjenu.