JOVANOVIĆ PROZIVA

'HDZ mora nadoknaditi svu štetu!'

12.09.2011 u 14:57

Bionic
Reading

'Građani Hrvatske su već osam godina taoci promašene politike koju personificiraju Ivo Sander i Jadranka Kosor. Prvo je Sanader pokrao Hrvatsku uz pomoć Jadranke Kosor i ostalih pripadnika vrha HDZ-a, a tamo gdje je on stao, nastavila je Jadranka, čija je taština i samoljublje u kombinaciji s neznanjem i mediokritetstvom jednako štetno kao i Sanderova korupcijska hobotnica', ponavlja i danas Željko Jovanović

Sve o čemu je govorio u ovom saborskom mandatu, kada je riječ o vrhu HDZ-a kao političkoj kriminalnoj organizaciji, sada se, kaže, i potvrđuje.

'Ako krenemo unatrag i pitamo se kako je HDZ financirao kampanje, osvajao vlast na izborima, onda sada dobivamo brojne dokaze da su svoje kampanje financirali novcem koji je bio reketom isisan iz državnih tvrtki. Ako je tako, onda HDZ-ova vlast nije bila legitimna. Imamo Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, po kojem, ako je kriminalac opljačkao banku i od tog novca kupio kuću, kuću ne može zadržati', kaže Jovanović te se pita što je s vlašću stečenom kampanjama i izborima financiranima nelegalnim novcem.


'Ivo Sanader, kao predsjednik HDZ-a, sa svojim zamjenicima Polančecom, Jadrankom Kosor, intimusom Mačekom i Biancom Matković, članovima predsjedništva Kalmetom, Milinovićem, Šeksom, rizničarom Barišićem, glavnim tajnicima Jarnjakom i Bačićem, a evo i šeficom računovodstva koja sve to potvrđuje, osmislio je, organizirao i proveo poduhvat koji je imao samo jedan zadatak – izvući što više novca iz proračuna i državnih tvrtki za financiranje osobnih potreba dužnosnika, koji su kupovali nekretnine, tvrtke, novinare, medije, estradne zvijezde, čak i svećenike, markirana odijela, jeli u elitnim zagrebačkim restoranima te za financiranje stranačkih potreba HDZ-a.

U Hrvatskoj od 2003. postoji Zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, a nakon privođenja šefice računovodstva HDZ-a i objavljenih dokaza, više nema sumnje da postoji i osnovana sumnja za kaznenu odgovornost HDZ-a kao pravne osobe. Fimi media i 60 milijuna kuna štete iz te afere mala je kap u moru financijske krađe koja je u organizaciji vrha HDZ-a provedena u Hrvatskoj', objašnjava Jovanović.

Prema njegovim riječima, Ivo Sanader, ako bude pravomoćno osuđen, ne može biti jedini krivac, jer je on dio osmišljene grupe u kojoj je bilo više od tri člana, a znamo, kaže, da tri člana čine zločinačku grupu, oformljene da bi stekla nezakonitu dobit i nezakonitu imovinu, znači pod udar kaznene odgovornosti mora doći i HDZ kao pravna osoba.

'Mi u SDP-u nikada nismo tražili ukidanje HDZ-a, za razliku od Šeksa koji je o tome vikao u Saboru prijeteći SDP-u svojim poznatim malim prstom. HDZ će i dalje postojati kao politička stranka, ali će morati nadoknaditi svu štetu za koju se u sudskom procesu utvrdi da je nanijeta proračunu i državnim tvrtkama. Osim toga, postoji mogućnost kazne do pet milijuna kuna koju bi HDZ, u slučaju pravomoćne osuđujuće presude, morao platiti.

Svi koji su nanijeli štetu Hrvatskoj, a za HDZ na to upućuju brojni dokazi koji su iscurili iz USKOK-ovih istraga, za to moraju odgovarati. Bez toga Hrvatska nikada neće postati normalno društvo u kojem se poštuje pravo i u kojem se može živjeti na temelju svoga rada', poručuje Jovanović i iznosi svoj primjer, koji pokazuje da se Jadranka Kosor ponaša kao svjedok pokajnik koji misli samo na svoju fotelju.

'Od Jadranke Kosor sam tražio da mi dostavi sve ugovore i iznose koji su sklapani u državnim tvrtkama i ministarstvima s Fimi medijom, s Masolom i sa Sobolima. Rekla je da mi ne može dati te podatke jer ih nema. Dakle, meni kao saborskom zastupniku je uskraćena informacija o poslovanju tvrtke bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka i tvrtke koja se povezuje s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom. Sada vidimo i zašto. Kosor je slijepa kad su u igri crnofondovski milijuni kuna koji su utrošeni u njezinoj predsjedničkoj kampanji', drži Jovanović.

DORH i uskočki sudovi odradit će, kaže, svoj dio posla, ali kada je riječ o političkoj odgovornosti, presudu HDZ-u, za koju je uvjeren da će biti bezuvjetno osuđujuća, donijet će, kaže, građani na izborima.

'HDZ sada ne samo da mora proći moralnu katarzu, nego će još prvo morati proglasiti i stečaj, i to ne samo u financijskom smislu. Građani im trebaju pomoći u tome tako da ih na parlamentarnim izborima napokon pošalju u oporbu', zaključuje.