DARKO MILINOVIĆ

'HDZ mora biti Barcelona ili Real u politici'

13.05.2012 u 14:26

Bionic
Reading

Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović pred dvjestotinjak poklonika, u pobjedničkom duhu, uz ritmove pjesme 'The final countdown' grupe Europe, predstavio je svoj program. Na proputovanju kroz Zagreb, a onda se uputio prema Vukovaru, pridružili su mu se poklonici iz Gospića te njegova obitelj. Kao pravom demokršćaninu, kazao je, supruga Blaženka i djeca su mu uvijek tu kad posrne, a to se u politici često događa. Njegovo nije da u HDZ-u odradi detuđmanizaciju jer se on od dr. Franje Tuđmana nikad nije ni odmaknuo, kazao je, a domoljublje se u ovoj situaciji znači rad na padu nezaposlenosti, novim porezima itd.

'Ova je vlada uvela porez na dividendu od 12 posto, što ide na štetu domaćim tvrtkama jer stranci to plaćaju u svojim zemljama gdje tog poreza ili nema ili je niži', kazao je i više puta spomenuo SDP. Zamjerio je da su se i HDZ i SDP odmakli od onog dijela gdje doista pripadaju te da su se obje stranke približile centru i da HDZ mora moći parirati SDP-u u Zagrebu i ostalim gradovima gdje je SDP na vlasti. Milinović je govorio kao da je već pobjednik i šef HDZ-a te je istaknuo da HDZ mora biti demokršćanska stranka i Barcelona ili Real u politici, odnosno da moraju biti sposobni pripadati prvoj ligi. Proklamirao je politiku pomirbe jer 'ne smiju biti zarobljenici prošlosti, tako neće moći gledati u budućnost'.

'Slabi ne opraštaju, to je odlika jakih. Prošlost ne smijemo zaboraviti da ne ponovimo iste greške. No da se devedesetih nisu pomirili sinovi ustaša, domobrana i partizana, ne bi imali državu', kazao je Milinović okupljenima. Indirektno je protukandidata Tomislava Karamarka prozvao da podršku prikuplja 'dilajući' ispod stola dokumente protuobavještajne zajednice.

'Nisam ja od onih koji bi malo bili uz Tuđmana, pa malo ne bi, koji bi malo bili uz Mesića pa malo ne bi, koji bi u Bleiburg pa ne bi', aludirao je na Karamarka. Sam Milinović drži da Bleiburg, kao ni Jazovka ili Jasenovac, ne smije biti mjesto podjele društva. Spomenuo je da se predsjednica Jadranka Kosor i Karamarko natječu tko je krenuo u obračun s korupcijom, a zapravo nije nijedno.

'Da nije bilo pritiska međunarodne zajednice, SAD-a i medija, ne bi bilo ništa od borbe s korupcijom. zato im hvala', kazao je. Na predstavljanju programa došli su i generali Kreršimir Ćosić, Pavao Miljavac i Marinko Krešić i predsjednik GO Zagreb Antun Zvonimir Golem. Milinović je na Golemovu kritiku da su ovi demokratski izbori u HDZ-u zapravo farsa, ali ipak početak demokratizacije, obećao da će nakon lokalnih izbora u stranci organizirati izbore po modelu jedan član - jedan glas.