'OSLOBAĐANJE' MAKARSKE

HDZ miče spomenik jer ima mletački grb

18.03.2009 u 08:22

Bionic
Reading

Makarska vlast provest će odluku Gradskog vijeća i ukloniti mletački stup s Markovim grbom s Kačićevog trga, a umjesto njega bit će postavljen novi s državnim grbom i grbom Grada Makarske. Gdje će biti prebačen postojeći štandarac (postolje za jarbol od zastave) još nije poznato

Da je povod stav vlasti da 'okupatorskim obilježjima nije mjesto na centralnom gradskom trgu', o čemu je kada je odluka usvojena govorio vijećnik Zvonimir Galić, potvrdio je i gradonačelnik Marko Ožić Bebek, najavivši kako će HDZ 'na Kačićevom trgu, kako i priliči, postaviti novi stup s hrvatskim grbom i grbom Grada Makarske'. Investicija će koštati cca 100.000 kuna, a Gradsko poglavarstvo već je dalo zeleno svjetlo za avansno plaćanje, piše Makarska kronika

Podsjetimo, odluka o premještanju štandarca je usvojena u listopadu 2007. Nije prošla uobičajenu proceduru (prethodno o njoj nije raspravljalo Poglavarstvo op.a.), već ju je na samoj sjednici kao dopunu dnevnog reda i s potpisima sedam vijećnika predložio predsjednik kluba vijećnika Zvonimir Galić.

Mnogi su ovu inicijativu već tada tumačili kao odmjeravanje snaga unutar HDZ-a koje je poteklo od struje Damira Mendeša. Inače ne baš aktivni Galić održao je tada nadahnuti govor iz kojega je ostala zapamćena rečenica kako 'okupatorskom obilježju s mletačkim grbom nije mjesto kraj Kačićeva spomenika'.

Na odluku Gradskog vijeća, koju je tada uz deset vijećnika vladajuće koalicije podržala i SDP-ova vijećnica Lori Veličković, odmah je reagirala i Zoraida Staničić Demori, koautorica konzervatorske studije po kojoj je planirano premještanje štandarca sa Žbara na Kačićev trg.

Staničić je tada oštro osudila izjave makarske vlasti ocijenivši ih anakronima, no i naglasila da je štandarac trebalo vratiti na isto mjesto gdje je nekada bio, na lokaciji gdje se danas nalazi kiosk Tiska jer je tamo bio i premješten nakon postavljanja Rendićevog spomenika. Na izjave struke, kojoj se tada pridružila i Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, makarska vlast se, očekivano, nije obazirala.

'Zatečena sam ovakvom odlukom Gradskog vijeća bez ikakvih konzultacija sa strukom, jer se radi o spomeniku koji je pod zaštitom, što znači da ga nigdje ne mogu premjestiti bez pismenog odobrenja Ministarstva kulture. Izjave poput 'okupatorskih obilježja na centralnom gradskog trgu', u 21. stoljeću su u najmanju ruku anakrone, da ne kažem neku težu riječ.

Pa na Hvaru ispred najluksuznijeg hotela Palace postoji još veći štandarac i nikome nije palo na pamet da ga makne, a da ne govorim o Zadru koji je pretrpio puno više od Mlečana. Uostalom, od štandarca je još 'mletačkija' Mletačka česma. Znači li to da i nju treba premjestiti?, zapitala se tada Zoraida Staničić Demori.