LESAR NA SABORU LABURISTA

'HDZ je sagriješio mišlju, riječju i djelom'

01.05.2011 u 18:17

Bionic
Reading

Na prvom izbornom Saboru Hrvatskih laburista - Stranke rada koji se održao u Zagrebu novi/stari predsjednik te stranke Dragutin Lesar najavio je da će ta stranka na parlamentarne izbore izaći sama

Podsjetio je na, kako je rekao, njihovu konstantu – 'ne u vlast pod svaku cijenu, i ne u vlast sa svakim'.

Istaknuo je da se laburisti obraćaju samo onima koji žive od svoga rada, od svoga minuloga rada i onima koji nemaju mogućnost da od njega žive, te onima koji žele svoj glas dati za, a ne da glasuju za jedne da bi bili protiv drugih, a onda na sljedećim izborima za druge da bi bili protiv prvih.

Lesar je rekao da su vladajući HDZ i partneri 'mišlju, riječju, djelom počinili grijehe za koje oprosta nema'. 'Za njih osim konstatacije da su radnike pretvorili u robove, nezaposlene učinili očajnima, umirovljenike pretvorili u sirotinju, a državu i građane odveli u dužničko ropstvo, ne treba reći više ništa', kazao je.

Ocijenio je da je ova vlast u osam godina stala i ostaje na strani interesa bankarskog lobija i krupnog kapitala te da u Hrvatskoj imamo ultraliberalističku ideologiju. Pitao je hoće li Hrvatska biti jedina članica EU u kojoj poslodavci ne moraju isplaćivati plaće, i ne moraju plaćati socijalne doprinose.

Ustvrdio je i da je 'najava o pretvaranju Zakona o pravima branitelja u ustavni zakon pokušaj da se cijela izborna kampanja svede samo na svrstavanje da je netko tobože za, a netko tobože protiv branitelja'. 'To je laž, prljava obmana i pokušaj prljave prevare biračkog tijela od strane HDZ-a i njegovih satelita', rekao je Lesar.

Kazao je da u hrvatskom Ustavu nema riječi radnik. 'Ako će ustrajati na tome onda imamo legitimno pravo zahtijevati da radnička prava budu ustavna kategorija, a ne da svaka nadolazeća vlast običnom većinom to sakati', rekao je.

Ocijenio je da 'umjesto dodatnog pritiska na vlast i vladu 'velika oporba' piše pismo Jadranki Kosor i daje joj 57 dana mira tobože da završe pregovore' te upitao je li moguće da su povjerovali da vlada taj mir neće zloupotrijebiti. 'Netko je zakukurikao da vladi treba dati mira. Vrana vrani oči ne kopa', ustvrdio je.

Lesar je čestitao 1. svibanj, radnički blagdan, te rekao da nisu zvali goste iz drugih stranaka jer bi svi željeli nešto reći i odnijeli barem sat vremena i da im ne trebaju kurtoazne čestitke i poruke sa figom u džepu. Rekao je da nisu zvali ni kolege iz sindikata jer su očekivali da će danas imati radnu nedjelju.

Na prvom saboru Hrvatski laburisti biraju dužnosnike i članove središnjih tijela stranke. Na listi kandidata za izbor predsjednika stranke su dosadašnji predsjednik Dragutin Lesar i Zvonimir Međeral.

Dragutin Lesar danas je u Zagrebu na Prvom saboru ponovno izabran za predsjednika Hrvatskih laburista - Stranke rada

Nakon što je izabran, novinarima je rekao da će stranka na izbore izaći samostalno, a nakon izbora moguće su koalicije sa strankama koje prihvate deset točaka njihove pregovaračke platforme. S HDZ-om i njegovim partnerima nikada nećemo ići u koaliciju, pa njima niti ne nudimo deset točaka pregovaračke platforme, dodao je. 'Oni to nisu u stanju ni razumjeti što mi nudimo', napomenuo je.

'Možemo pregovarati s ostalim strankama, ali pričekajmo da izbori najprije budu raspisani i održani', izjavio je.

Upitan je li moguće koaliranje s Kukuriku koalicijom, Lesar je odgovorio da razgovori s njima mogu početi tek nakon što se izjasne da prihvaćaju deset točaka pregovaračke platforme.

Podsjetio je da je 14 mjeseci prošlo od osnivačkog sabora Hrvatskih laburista, te ocijenio da su danas održali izuzetno uspješan Prvi sabor stranke na kojemu su izabrali novo vodstvo, utvrdili strateški program i dogovorili izradbu deset značajnih projekata koje će ponuditi građanima kao izbornu platformu.

'Nećemo prodavati svoju kožu ni za fotelju ni za čast', poručio je.

Rekao je da je među tih deset točaka novi zakon o radu, koji uključuje radne sudove, osiguranje od neisplate plaća, ustavna zabrana privatizacije vode, energije, komunalne i prometne infrastrukture, neposredna demokracija, kao što je referendum te Flex Security kao model vođenja politike tržišta rada.

Na prvom saboru Hrvatskih laburista - Stranke rada za Dragutina Lesara glasovalo je 149 izaslanika, a njegova protukandidata Zvonimira Međerala njih deset. Za potpredsjednike stranke izabrani su Rajko Bulat, Božidar Kolarić, Zvonimir Međeral i Branko Vukšić. Hrvatski laburisti imaju, kako je rečeno, 3.500 članova.