IVO BANAC:

'HDZ je nepovratno izgubio povjerenje birača'

11.03.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Za crnogorski dnevni list Pobjedu, povjesničar i politički analitičar Ivo Banac dao je svoje viđenje trenutačnog stanja u Hrvatskoj. On smatra da su političke elite u Hrvatskoj potrošene i da zbog toga nezadovoljni građani traže rješenje izvan postojećih institucija sistema

'Sve dok HDZ ne pristupi potpunom pospremanju, to neće biti stranka spremna za izbore, pa čak ni za preživljavanje. Štoviše, mislim da je HDZ nepovratno izgubio povjerenje birača te da će desni centar morati proizvesti neku drugu stranku, drugog imena, drukčijeg programa i nove misije. Ali, bojim se, to se neće dogoditi prije izbora', kaže Banac.

Tenzije između Luke Bebića i Vladimira Šeksa, smatra, naznaka su nekog 'dešavanja' unutar vladajuće stranke s tim da javnost ima krivu predodžbu o Bebiću.

'Mediji su o njemu stvorili famu pomalo narodskog kuma – barba Luke, koji zapošljava miljenike i posve je nespretan na mjestu predsjednika jednog modernog parlamenta. Moje je mišljenje drukčije. Držim da Luka Bebić predstavlja neke staromodne vrijednosti, koje su danas prijeko potrebne. On je za snošljivost, zapravo za običnu decentnost, koje u Saboru ima premalo. Za razliku od većine političara, on vjeruje u politička prijateljstva i ne napušta prijatelje u nevolji', ističe Banac.

Hrvatska oporba, mišljenja je, zatečena je situacijom i prosvjedima te Bancu ona ne ulijeva povjerenje da je spremna preuzeti odgovornost

'Kad ih vidite na djelu, kad čujete tko se spominje za razne funkcije, odmah vam se HDZ učini boljim nego što stvarno jest. To je još jedan razlog za zabrinutost. Hrvatska je opozicija nezrela, puna faraonskih ličnosti i velikih ambicija. Hrvatska je premalena za neke od opozicionih prvaka. Možda je ipak najbolji Zoran Milanović, ali njegovo autističko ponašanje i velika želja da bude u pravu, ma koliko to koštalo, nije jamstvo uspjeha', kaže Banac.

Za njega najveći problem hrvatske opozicije jest nedostatak programa. Javnost ne zna, smatra on, što oporba zastupa, kakav je njezin program, kako njezini čelnici namjeravaju postupiti u ekonomiji, u vanjskoj politici, u gotovo svim javnim djelatnostima.