JOSIPOVIĆEV KONTRANAPAD:

'HDZ je isprovocirao odluku HOK-a'

18.05.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović smatra da kritika Hrvatske odvjetničke komore (HOK) na njegov račun nije na mjestu jer je njegova dužnost da upozori na javni interes

'Ne sjećam se vremena, osim u bivšem sustavu, kada je HOK ovako promptno donosio odluke o stegovnom postupku na poticaj iz politike, kao što je to u slučaju odvjetnika Ante Nobila', rekao je predsjednik.

On se slaže s predsjednikom HOK-a Leom Andreisom da politika treba biti dalje od Komore i upravo zbog toga je, kaže, i reagirao.

Također je, nadodao je, nezgodna koincidencija da je baš predsjednik HOK-a bio angažiran u postupku privatizacije šibenskog TLM-a

'Odluka HOK-a isprovocirana je istupom tri vodeća člana HDZ-a. Ja se mogu sjetiti puno ovakvih nastupa brojnih odvjetnika koji nisu imali epilog kao u ovom slučaju', rekao je Josipović misleći na istup Andrije Hebranga, Vladimira Šeksa i Branka Bačića prošli tjedan.

Komemoraciju na Bleiburgu organizira osuđeni ubojica

Predsjednik je odgovorio i na napad potpredsjednika Sabora Ivana Jarnjaka koji ga je prozvao što nije došao na komemoraciju na Bleiburgu.

'Jarnjak je na Bleiburgu učinio upravo ono zbog čega ja nisam tamo želio ići. Politizirao je komemoraciju', naglasio je predsjednik.

Josipović smatra da ni Jarnjaku nije bilo tamo mjesto, jer je i ove godine oduzimano brojno ustaško znakovlje, a sramota je, istaknuo je Josipović, što to radi austrijska policija, a ne hrvatska.

'Nitko tko je visoki državni dužnosnik ne bi trebao biti na skupu koji organizira osoba osuđena za ubojstvo i kojoj se u Hrvatskoj sudi za otmicu', rekao je predsjednik dodajući da će uskoro posjetiti Bleiburg, ali ne u ovim okolnostima.

Slučajeve kao u Varšavskoj treba rješavati referendumom

Predsjednik se osvrnuo i na događaje u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Prema njemu, to je primjer kada se pravo nalazi u ozbiljnoj suprotnosti s očekivanjima građana.

'Građani imaju pravo na svoj grad, ali to trebaju ostvariti bez kršenja javnog reda i mira', istaknuo je Josipović.

Na kraju je predsjednik poručio da smatra da je ovo prigoda da se razmisli o obliku 'neposredne demokracije' dodavši da pritom misli na referendum jer se na takav način rješavaju slične situacije u svijetu.