BURNO U VUKOVARU

HDZ i Starčevićev HSP napustili Vijeće

30.09.2010 u 20:12

Bionic
Reading

Vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević napustili su u četvrtak, netom nakon završenog aktualnog sata, sjednicu Gradskog vijeća Vukovara, no preostali vijećnici SDP-a i SDSS-a nastavili su zasjedanje bez njih

Odlazak sa sjednice i nastavak zakazan za ponedjeljak predsjednica Vijeća Zdenka Buljan (HDZ) obrazložila je ponašanjem gradonačelnika Željka Sabe (SDP) na aktualnom satu koji je na sve upite HDZ-ovih vijećnika uzvraćao kako će 'odgovor dobiti u pisanom obliku'.

Vijećnicima drugih stranaka uredno je odgovarao na samoj sjednici što je uvrijedilo HDZ-ovce, pa su odlučili prekinuti takvu komunikaciju. 'Atmosfera u kojoj je počela sjednica nije bila dobra, a odnos gradonačelnika prema vijećnicima HDZ-a bio je neprimjeren. Odlučila sam zaštititi dignitet Gradskog vijeća te najavila nastavak sjednice za 4. listopada', rekla je novinarima Zdenka Buljan nakon što je 11-ero HDZ-ovaca u pratnji dvojice iz Starčevićevog HSP-a otišlo sa sjednice vukovarskog Vijeća.

Poručila je na odlasku kako odluke Vijeća u krnjem sastavu, odnosno sve što budu odlučili SDP i SDSS, neće smatrati legitimnim.
SDP-ovih 13-ero vijećnika te trojac iz SDSS-a nastavio je sjednicu Vijeća te vrlo glatko, bez povišenih tonova i nesuglasica, sve odluke do kraja zasjedanja donio jednoglasno. Među njima i odluku o povišici na plaću gradonačelniku Sabi, koji će ubuduće imati bruto plaću 25.928,78 kuna.

'Ponašanje predsjednice Vijeća je samovoljno i nije imala pravne osnove prekidati sjednicu. Samo u nedostatku kvoruma sjednica se može prekinuti, a kako imamo dovoljan broj vijećnika za održavanje sjednice, mi ćemo je i održati', pojasnio je čelnik SDP-ovaca u Gradskom vijeću Vukovara Goran Bošnjak.

Još od HDZ-ovog poraza u utrci za gradonačelnika i njihova osvajanja većeg broja mandata u koaliciji s HSP-om dr. Ante Starčević i SDSS-om, traje tihi rat između te stranke i Željka Sabe. U međuvremenu je SDSS okrenuo leđa HDZ-u te se, ostankom na posljednjoj sjednici, očito okrenuo suradnji sa SDP-om. Ostaje pitanje hoće li doista u četvrtak održana sjednica Vijeća, na kojoj su bili samo vijećnici SDP-a i SDSS-a, biti legitimna i tko će doista doći na zasjedanje najavljeno za ponedjeljak, 4. listopada.