VEĆ SLJEDEĆI TJEDAN

HDZ i SDP dogovorili osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor

28.09.2017 u 10:05

Bionic
Reading

HDZ i SDP, doznajemo, dogovorili su osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, a o tome bi se trebalo glasati već sljedeći tjedan

HDZ je, podsjetimo, ranije odbijao da se istražno povjerenstvo osnuje odmah. Govorili su da treba pričekati da DORH odradi svoj posao u slučaju Agrokor. Međutim SDP je inzistirao na osnivanju povjerenstva, dapače uvjetovao je izbor ustavnih sudaca osnivanjem povjerenstva.

HDZ je, kažu nam neki, sada navodno popustio i pristao na osnivanje u kratkom roku. O osnivanju bi se, doznajemo, trebalo glasati sljedeći tjedan, a povjerenstvo bi s radom trebalo početi već nekoliko dana nakon glasanja.

No detalji još uvijek nisu poznati. Hoće li se prvo glasati o ustavnim sucima, pa tek onda o istražnom povjerenstvu ili obrnuto, navodno još nije dogovoreno.

  • +7
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Također, još uvijek nije poznat sastav povjerenstva. Podsjetimo, prije nekoliko tjedana spekuliralo se da bi na čelu povjerenstva trebao biti Goran Aleksić iz Snage, no SDP, čini se, i dalje ga želi voditi. Tko će mu biti na čelu, još nije dogovoreno.

Konačni dogovor demantira HDZ-ov Branko Bačić, no iz njegove izjave da se zaključiti da je HDZ pristao na osnivanje povjerenstva, no da detalji nisu dogovoreni.

'Razgovaramo i ja bih rekao da smo korak bliže tom dogovoru, kako bismo u Saboru omogućili kroz imenovanje ustavnih sudaca rad prevažne državne institucije. Mi u HDZ-u od prvog dana govorimo da se ne protivimo istražnom povjerenstvu, uz jedan dodatak koji je jako važan, prevažan, a to je da nismo htjeli da se imenovanjem povjerenstva i radom u Saboru ometa rad DORH-a na tom istom slučaju. Na tome smo inzistirali i u tom smislu radimo jednu finu doradu kako naći način da se osnuje povjerenstvo, a da s druge strane omogućimo DORH-u da nastavi s radom', rekao je Bačić.

Kada će se osnovati povjerenstvo još nije jasno, no zna se da će na čelu biti netko iz oporbe. 'Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, povjerenstvima predsjedavaju članovi oporbe i tu nema nikakvih problema. O tome tko će predsjedavati ćemo se dogovoriti kada usuglasimo sva ova ostala pitanja i na tome radimo polako. Nema nikakvog problema, mi to možemo i sutra osnovati, i za 5 dana, i za 10 dana, samo želimo naći način kako omogućiti osnivanje povjerenstva i ne ometati rad glavnom državnom odvjetniku', kaže Bačić.

Što se tiče sastava povjerenstva, Bačić kaže da tu postoji uvjet. 'Nismo usuglasili sve kandidate oko članova istražnog povjerenstva. U svakom slučaju trebamo računati da osobe koje budu članovi istražnog povjerenstva ne bi trebali biti i zastupnici koji bi mogli u tom postupku svjedočiti jer su bili članovi izvršnih tijela, Vlade, nadzornih odbora poput NO HBOR-a', kaže Bačić.

Upitan na koji način bi se moglo osnovati povjerenstvo, a da se ne ometa istraga, Bačić kaže: 'Već šest mjeseci je pokrenut postupak, nakon šest mjeseci rada DORH-a mislim da smo doprinijeli što nismo imenovali povjerenstvo, da se istraga mirno odvija unutar DORH-a.Radi se o istim potezima, istim koracima, programima. DORH će ispitivati postoji li kaznena odgovornost, a povjerenstvo će ispitivati iste te dokumente i političku odgovornost.'

Na pitanje čeka li HDZ eventualno pokretanje istrage DORH-a nakon objave revizorskih izvješća, nakon čega bi bilo onemogućeno osnivanje povjerenstva, Bačić je poručio: 'Ne, to nije točno. Naš je cilj da ne ometamo istragu. I dok traju izvidi dio dokumentacije koja treba DORH-u teško može u tom trenutku biti u Saboru. Došlo bi do određenog poklapanja.'