cro demoskop

HDZ i dalje uvjerljivo prvi, Milanoviću snažno narastao rejting, a pada optimizam u društvu

06.09.2020 u 19:03

Bionic
Reading

Dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora najbolje i dalje prolazi pobjednik pokazalo je mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop za rujan, koje je za RTL provela agencija Promocija plus,

HDZ je uvjerljivo na vrhu ljestvice i prvi izbor za trećinu ispitanika, odnosno 32,8 posto (32,9 posto u kolovozu). U mjesecu u kojem SDP bira novo vodstvo rejting im je gotovo dvostuko niži od vladajuće stranke - 18,4 posto (18,1 posto u kolovozu), dok je platforma Možemo! uz pad rejtinga ipak zadržala treću poziciju (8,9 posto u odnosu na 11 posto u kolovozu), pokazuje istraživanje koje je objavio RTL.

Za vratom im sa sličnim rejtinzima pušu dvije desne opcije, Domovinski pokret (7,8 posto u odnosu na 8,6 posto u kolovozu) i Most (7,6 posto u odnosu na 8,3 posto u kolovozu). Slijedi Pametno s nešto iznad dva posto (2,1 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu).

Ostale su opcije udaljenije: Stranka s Imenom i Prezimenom je na okruglih dva posto (2,6 posto u kolovozu), a iza njih su HSS (1,4 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu) i IDS (1,3 posto u odnosu na 1,2 posto u kolovozu). Svi ostali su ispod toga, dok se istvremeno povećao postotak neodlučnih kojih je sada 11,2 posto, dok ih je u kolovozu bilo 8,9 posto.

Premijer Plenković i dalje najpozitivniji, veliki rast rejtinga predsjednika Milanovića

Vrh ljestvice najpozitivnijih političara i dalje drži predsjednik Vlade Andrej Plenković (24,4 posto u odnosu na 24,6 posto u kolovozu) kojem se, u odnosu na kolovoz, predsjednik Republike Zoran Milanović značajnije približio nakon verbalnog rata koji su vodila dvojica predsjednika. Milanoviću je rejting porasao za gotovo šest posto (17,1 posto u odnosu na 11,3 posto u kolovozu).

Ministar zdravstva Vili Beroš, nakon u javnosti puštene sporne snimke razgovora s liječnicom Dijanom Zadravec, zadržao je treću poziciju (3,1 posto u odnosu na 4,3 posto u kolovozu), ali daleko je od dvojice predsjednika koji su ponovno u jeku verbalnog rata.

Istovremeno raste "Nitko" - da je to najpozitivni političar poručuje gotovo petina ispitanika (18,6 posto).

Milanović najnegativniji, Plenković ga prati u stopu

Na vrhu ljestvice negativaca ponovno su predsjednik Republike i predsjednik Vlade. Raspored je ovdje obrnut jer je, uz tijesnu bitku, vrh neprestižne ljestvice zadržao Zoran Milanović (15,1 posto u odnosu na 15,8 posto u kolovozu). U stopu ga prati Andrej Plenković (14,8 posto u odnosu na 15,3 posto u kolovozu), dok je Miroslav Škoro (6,5 posto u odnosu na 4,9 posto u kolovozu) udaljeniji, ali je povećao negativni doživljaj.

Gotovo 10 posto ispitanika poručuje - negativni su svi političari.

Kretanje društvenog optimizma

Nakon travanjskog nezapamćenog skoka pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, optimizam je u svibnju i lipnju, s jenjavanjem koronakrize, počeo padati.

Da zemlja ide u dobrom smjeru smatra 25,7 posto ispitanika (28,9 posto u kolovozu), dok je njih 60,9 posto (60,1 posto u kolovozu) mišljenja da idemo u pogrešnom smjeru.

U kolovozu je pozitivnih ocjena ponovno bilo više, no podaci iz rujna kod ispitanika pokazuju blaži, ali pad društvenog optimizma.

Istraživanje je provedeno od 1. do 4. rujna na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2 cijela 77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.