REZULTATI ISTRAŽIVANJA

HDZ gubi vlast u Zadru, Bilić za petama Kalmeti

18.04.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Nakon više od dva desetljeća vladavine HDZ-a u gradu Zadru pred nama su najneizvjesniji lokalni izbori do sada. Tko će biti gradonačelnik Zadra, odlučit će drugi krug u kojemu istraživanje agencije Promocija plus daje minimalnu prednost pretpostavljenom i nepotvrđenom kandidatu HDZ-a Božidaru Kalmeti u odnosu na Ivu Bilića, nestranačkog kandidata SDP-a

U HTV-oj emisiji 'Nulta točka' u ponedjeljak navečer objavljeni su rezultati prvih istraživanja pred nadolazeće lokalne izbore. Prema tim rezultatima, u gradu Zadru HDZ i Božidar Kalmeta imaju neznatnu prednost pred SDP-om i Ivom Bilićem. Rezultat vrijedan pozornosti u ovom istraživanju ostvarili su i Laburisti s pretpostavljenim kandidatom, sindikalnim pravnikom Vedranom Uranijom

Lista HDZ-a za Gradsko vijeće Grada Zadra dobila bi prema ovoj anketi 26,1 posto glasova, a SDP-ova 24,7 posto. U Gradskom vijeću sjedili bi još samo Hrvatski laburisti kojima bi pripalo 6,7 posto glasova biračkog tijela.

Na pitanje za kojeg kandidata za gradonačelnika bi glasovali, ispitanici su najviše povjerenja dali Božidaru Kalmeti (31,2 posto). Slijedi ga SDP-ov kandidat Ivo Bilić s 25,9 posto glasova, Vedran Uranija (Laburisti) s 14,7 posto, Irena Devčić (HSS) s 4,3 posto i neovisni Reno Sinovčić s 3,1 posto. Neodlučnih je 18,9 posto.

U drugom krugu izbora Kalmeta bi prema ovoj projekciji slavio za manje od jedan posto ispred Bilića. Dobio bi 42,7 posto glasova, a SDP-ov kandidat 41,5 posto. Neodlučnih je 15,7 posto.

U SDP-u ne kriju oduševljenje ovakvim rezultatima.

'Prema njima HDZ će nakon 20 godina izgubiti vlast u Zadru', komentirao je anketu ministar uprave i prvi čovjek SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Arsen Bauk.

Zadarski laburisti će ovih dana, čini se, postati tražena roba, a kako su već najavili da će na izbore izaći samostalno, posve je jasno da će u slučaju uspjeha koji im predviđa ovo istraživanje njihova ruka u zraku biti presudna na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra.