NAJAVLJEN OPĆI POTOP

HDZ gubi i izborne utvrde – Slavoniju, Liku i Dalmaciju

28.11.2011 u 18:30

Bionic
Reading

Ni u jednoj od 10 izbornih jedinica HDZ na parlamentarnim izborima, po rezultatima istraživanja koje je za RTL provela agencija GfK, neće dobiti ni polovicu od 14 mandata. Najbliži će, po toj projekciji biti, u Slavoniji, Lici i Dalmaciji – svojim tradicionalnim biračkim utvrdama, no ni u jednoj neće osvojiti sedam mandata

Agencija GfK je, provodeći za RTL istraživanje o afinitetima birača na izborima za Hrvatski sabor, anketirala ukupno 4.000 građana. Rezultati pokazuju da bi Kukuriku koalicija mogla osvojiti čak 85 mjesta u sedmom sazivu Hrvatskog sabora, dok bi HDZ-u pripalo samo 39 mandata

RTL Danas je također objavio da bi HDSSB-u i HSP-u pripala po četiri mandata, jedan manje imali bi Hrvatski laburisti – Stranka rada, dok bi Neovisna lista don Ivana Grubišića mogla osvojiti dva mjesta u Saboru. Po jedan mandat pripao bi još HSLS-u, HSS-u i Bloku umirovljenici zajedno koji predvodi Ljubo Jurčić

Tako bi bilo raspoređeno 140 mandata, dok bi preostalih 11 bilo raspoređeno na način da ukupno osam mandata pripada manjinama, dok su tri mjesta rezervirana za zastupnike dijaspore.

Najuvjerljiviji trijumf, po tom istraživanju, koalicija SDP – HNS – IDS – HSU, ostvarit će u osmoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istru, Rijeku te dio Primorsko-goranske županije, gdje bi mogli osvojiti čak 13 mandata i tek jedan prepustiti protivnicima iz HDZ-a. Manje uvjerljivi mogli bi biti u drugoj i trećoj izbornoj jedinici, gdje bi osvojili po 10 mandata. Pobijedili bi u svim izbornim jedinicama, osim u devetoj, u kojoj bi osvojili isti broj mandata kao i HDZ - po šest.

HDZ, pak, ne bi uspio ni u svojim tradicionalnim utvrdama – devetoj i desetoj izbornoj jedinici, koje obuhvaćaju Liku i Dalmaciju i gdje bi osvojili po šest mandata, te u petoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju i u kojoj su do sada uvijek pobjeđivali. Tamo bi, a prva na listi je Jadranka Kosor, osvojili samo pet mandata.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 15. do 25. studenog, pa je u svakoj izbornoj jedinici telefonski ispitano po 400 građana. Mjesta u Saboru izračunali su korištenjem D'Hondtove metode, a izračun je rađen na ispitanicima koji su rekli da će sigurno ili vrlo vjerojatno izaći na izbore.

Na izbore će, po tom istraživanju, sigurno ili vrlo vjerojatno izaći 61 posto ispitanih građana, njih 26 posto još uvijek je neodlučno, dok preostali ne žele reći za koga će glasati.