POMORSKO ČUDO

HDZ gradi lukobran od zemlje

Bionic
Reading

Lukobran težak 20 milijuna kuna i dug 240 metara trebao je do ljeta biti stavljen u funkciju kako bi štitio luku u Makarskoj. Iako je tadašnja premijerka Jadranka Kosor, uoči izbora, darivala 4,5 milijuna kamena iz obližnjeg tunela, ispostavilo se da on ne postoji, a potkraj prošlog tjedna u more je nasuto 70 kubika zemlje. Radovi su obustavljeni do listopada

Uoči parlamentarnih izbora, tadašnja premijerka Jadranka Kosor svečano je otvorila radove na 20 milijuna kuna vrijednom i 240 metra dugom lukobranu kazavši da će država donirati kamena za njegovu izgradnju u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna iz obližnjeg tunela Sv. Ilija koji ni danas još nije završen.

Najavljivalo se tada da će lukobran biti gotov prije početka turističke sezone, a danas, 150 dana od Kosoričinog poziranja, u moru ispred hotela Osejava, koji krase četiri zvjezdice, stoji gomila nabacane zemlje izmiješane s kamenjem.

Mjesec dana nakon 'prve lopate', novinari Makarske kronike otkrili su da kamen o kojem je Kosor pričala zapravo ne postoji jer je su sve krupnije gromade, kakve bi odgovarale izgradnji lukobrana, uništene u miniranju.

Jadranka Kosor na otvaranju radova na lukobranu

No, gradonačelnik Marko Ožić Bebek (HDZ) tvrdio je da su to sve podmetanja lokalnog SDP-a, a slično je govorio i predstavnik investitora, ravnatelj Županijske lučke uprave Domagoj Maroević (HDZ), uz dodatak da će se dio kamena za jedan sloj lukobrana dovoziti s iz kamenoloma na Braču iako su ga i sami Bračani tada demantirali pojašnjavajući da nikakav dogovor ni ugovor sa Županijskom lučkom upravom nisu postigli.

Sto pedeset dana kasnije, sasvim druga priča. Potkraj prošloga tjedna u Makarsku je stiglo sedam kamiona  i u more isulo čistu zemlju pred očima zgroženih građana. Kada su vidjeli da radovi imaju publiku, stiglo je naređenje da se zemlja izmiješa s kamenjem, pa je u moru završio kamion kamenja, a potom su i radovi obustavljeni.

'Lukobran se neće nastaviti graditi prije listopada. S obzirom na to da je sezona na vratima, te da bi daljnja gradnja mogla ugroziti rad hotela Osejava, od radova će se odustati do listopada', rekao je za Makarsku kroniku Ožić Bebek.

Iako se pred izbore pričalo o čistim gromadama iz tunela Sveti Ilija, danas materijal stiže s deponija u Ravči. Kako se moglo dogoditi da u moru završi nepogodan materijal za gradnju, nitko ne zna, ali krivac se pronalazi u ni manje više nego u - zemlji!

'Oko 30 do 35.000 kubika adekvatnog materijala je na lokaciji za koju smo dobili odobrenje. No, izvođač radova Pomgrad je počeo nasipati s reda. Istraživanje je, naime, pokazalo da na toj lokaciji na Ravči ima 5,08 posto udjela zemlje, a dozvoljeno je pet posto. Procijenili smo da je to u redu, ali se pokazalo da, kada se zagrebe malo dublje, materijal sadrži i veće količine zemlje, do 10 posto.

Odmah je zaustavljeno nasipanje, a mi smo se, nakon za sastanka s nadzorom iz IGH, odlučili raspisati natječaj za prosijavanje, probir i prijevoz. Natječaj će bi ti završen za dva do tri tjedna', kazao je za Kroniku Maroević.

Gradonačelnik pak kaže da je sve zaustavljeno samo zbog financijske neisplativosti izvođača.

'Ne naplaćuje se po dovezenom, nego ugrađenom kamenu, a 10 posto zemlje pojelo bi dobit. Zato su zaustavili radove', zaključio je Ožić Bebek