KARAMARKO U 5 DO 12

'HDZ dobiva čovjeka koji drži represivni aparat'

13.09.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko trebao bi i službeno postati član HDZ-a u utorak ili srijedu, piše Večernji list. Iako ta informacija nije preveliko iznenađenje, s obzirom da se o njegovom pridruživanju aktualnoj vladajućoj stranci špekuliralo mjesecima, činjenica je da će pokušati osnažiti stranku u trenucima kada se HDZ našao na udaru javnosti zbog crnih fondova

Da će svojim pristupanjem HDZ-u Karamarko pokušati osvjetlati obraz toj stranci, jasno je i vrapcima na grani, no ako se pita političkog analitičara Žarka Puhovskog, teško je da će aktualni ministar unutarnjih poslova u tome i uspjeti.

'Karamarko ne može toliko poboljšati situaciju za HDZ jer nema takav ugled. Radi se o čovjeku koji ruku drži na represivnom aparatu i postoji mogućnost da će javnost na njegov ulazak u HDZ gledati kao na pokušaj te stranke da preko Karamarka oslabi angažman tog aparata nad svime što se sada događa u HDZ-u vezano uz crne fondove. HDZ je s Karamarkom pregovarao mjesecima. Sada se samo stvar ubrzava kako bi se skrenula pozornost s neugodnih stvari s kojima se HDZ suočava. Sigurno je da je HDZ kao pravna osoba suodgovoran za crne fondove, no pitanje je tko će unutar stranke biti osobno odgovoran. Svaki predah daje neko olakšanje', kazao je Puhovski za tportal.

Definitivno je da će ulazak Karamarka psihološki olakšati HDZ-u situaciju u kojoj se stranka nalazi, no Puhovski kaže da u kontekstu izbora vladajućoj stranci učlanjivanje Karamarka nije taktički najpametnija odluka.

'Po onome što istraživanja pokazuju, desno od HDZ-a nalazi se još 12 do 13 posto malih stranaka i HDZ-u će biti bitno da se te stranke uvedu u Sabor te da nakon toga vladajuća stranka pokuša s njima koalirati. Ovako će se dogoditi da se neće puno dobiti jer će Karamarko biti dio HDZ-a i zbog toga će dobiti manje nego da je Karamarko išao na izbore s neovisnom listom', smatra Puhovski, podsjetivši da bi desne stranke Karamarku itekako mogle zamjeriti njegovu ulogu u tajnim službama te hvatanju Gotovine.