lokalni izbori

HDZ brani dalmatinske utvrde: Na moćnu četvorku ciljaju SDP-ovi veterani i nezavisni igrači koji se kandidaturom za župana opraštaju od fotelje gradonačelnika

10.03.2021 u 12:38

Bionic
Reading

O bitkama koje će se na lokalnim izborima u svibnju voditi u najvećim hrvatskim gradovima već se uvelike priča i piše, no osim u gradovima i općinama, u lov na što više glasova birača će i župani. Na izbore za oko dva mjeseca izaći će većina aktualnih župana koji očekuju osvajanje novog mandata, no u nekim županijama ipak su moguća iznenađenja. Tko su glavni konkurenti za osvajanje županija, tportal predstavlja u serijalu tekstova, a nakon sjevera Hrvatske krećemo prema Dalmaciji

U ove četiri županije (Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj) trenutni omjer političkih snaga relativno je jednostavno opisati: svugdje vlada HDZ. Dapače, tako je još od samostalnosti Hrvatske i tek je u jednoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 2005. godine oporba uspjela osvojiti vlast. Četiri godine župan je bio pokojni Ivan Šprlje iz SDP-a.

U svibnju sva četiri HDZ-ova župana idu po novi mandat, a nasuprot njih stoji šaroliko, ali ambiciozno društvo. Usprkos dominaciji jedne stranke na razini županija, u nizu urbanih sredina ona nerijetko nije pobjeđivala i politička scena ondje je znatno razigranija, a gubitak bilo koje od ove četiri fotelje predstavljao bi tektonski poremećaj.

>>> Najnovije vijesti o lokalnim izborima možete pratiti ovdje.

U proteklom desetljeću značajnu ulogu u Dalmaciji igrao je niz nezavisnih lista i kandidata koji se svake četiri godine reorganiziraju i regrupiraju, a od značajnijih političkih opcija tu su još Most i SDP. Svi oni nadaju se da bi dobar rezultat u gradovima i općinama eventualno mogao 'pogurati' i brojke na razini županija.

Zadarska županija

Neprekinutu vladavinu HDZ-a u Zadarskoj županiji nastojat će održati župan Božidar Longin, kojega se - kao i gradonačelnika Zadra Branka Dukića - smatra kadrom svevremenskog i neuništivog Božidara Kalmete. Longinovu kandidaturu najprije je objavio šef stranke Andrej Plenković, a potom ju je jednoglasno potvrdio županijski ogranak HDZ-a. Oporba će pak nastupiti u najmanje tri bloka.

Frontmen prvoga je kandidat SDP-a Zlatko Marasović, nekadašnji ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica, čiju su kandidaturu podržali Akcija mladih, Centar i HSS. Kandidat za zamjenika župana bit će eksponirani zadarski nezavisni vijećnik Marko Pupić Bakrač.

Božidar Longin i Zlatko Marasović Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Marasović je ušao u SDP prije devet godina 'iz revolta prema bahatosti HDZ-a' i upravo u Nacionalnom parku Paklenica teško se sukobljavao s bivšom ravnateljicom bliskom HDZ-u, kasnije osuđenoj na osam mjeseci uvjetne zatvorske kazne. Značajan impuls njegovu rezultatu trebali bi dati izbori u samom Zadru: ondje je naime nasuprot HDZ-u kao nezavisni kandidat stao Marko Vučetić, bivši zastupnik poznat po svojim filozofskim ekspozeima u sabornici i na društvenim mrežama, kojemu su potporu dali SDP i Akcija mladih. Vučetića čak i u HDZ-u označavaju kao vrlo ozbiljnog izazivača. U utrku za zadarskog župana u ime Mosta trebao bi ići nekadašnji dožupan Đani Bunja, a neslužbeno se najavljuje i kandidatura cijenjenog liječnika Ive Žuvele, koji ima ambiciju ujediniti nezavisne liste iz niza manjih gradova i općina.

Šibensko-kninska županija

Goran Pauk izvjesno će se natjecati za svoj četvrti mandat šibensko-kninskog župana premda se unutar stranke spekuliralo i o utjecajnom šefu ogranka Nediljku Dujiću, koji se mahom drži u sjeni, te o današnjem šibenskom dogradonačelniku Danijelu Mileti. Boje SDP-a standardno će braniti Joško Šupe, a kao kandidat sa značajnim potencijalom spominje se i nezavisni Miljenko Bura, ugledni liječnik s Rebra koji je nedavno otišao u mirovinu, bivši dugogodišnji predsjednik Društva Šibenčana i prijatelja Šibenika u Zagrebu.

Goran Pauk i Joško Šupe Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U ovoj županiji pravo iznenađenje dolazi iz Knina: kako tportal neslužbeno doznaje, za župana će se kandidirati i dosadašnji nezavisni gradonačelnik Knina Marko Jelić. On sam zasad ne želi potvrditi tu informaciju. Jelić računa na podršku nezavisnih lista iz mjesta poput Tribunja, Murtera, Pirovca ili Drniša, dakako i iz svoga Knina.

Most će ponovno za župana kandidirati Ivicu Ledenka, s time da se ovaj put nadaju i podršci Domovinskog pokreta, dok se tek čeka odluka Stipe Petrine iz Primoštena - hoće li istaknuti svog kandidata ili eventualno podržati nekoga. Sigurno je jedino da s HDZ-om neće ići ni u kakvoj kombinaciji.

Splitsko-dalmatinska županija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji kompletnoj je oporbi, od ljevice do desnice, cilj isprovocirati drugi krug izbora za župana: ako dođe do toga, smatraju, teoretski je sve moguće. Za HDZ-ova Blaženka Bobana otegotna je okolnost to da ga na ovim izborima napadaju sa svih strana.

U ime SDP-a na izbore izlazi Ranko Ostojić, stranački teškaš koji je u hijerarhiji spušten na županijsku razinu nakon što je demonstrativno odbio biti na niskom mjestu liste za prošlogodišnje parlamentarne izbore. Ostojić, koji je nedavno imao ozbiljnih zdravstvenih problema, prihvatio je kandidaturu - no čini se da u dijelu stranke računaju na njegov izvjestan poraz kako bi organizaciju SDP-a u ovoj županiji preuzeo gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Blaženko Boban i Ranko Ostojić Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Na centru se želi pozicionirati mladi Ante Pranić te se poput Marka Jelića iz Knina kandidaturom za župana oprašta od funkcije gradonačelnika Vrgorca. Iza njega su zasad stali stranka Pametno za Split i Dalmaciju te HSLS, a moguće je da se Praniću prelije dio glasova nezavisnih opcija iz samog Splita - kojih je puno, ali su zasad razmrvljene.

Upravo Split mogao bi se pokazati ključnim za rezultate na razini županije, pa je logično da HDZ u ovom gradu pojačava kampanju - no pozicija ove stranke nagrižena je i u gradovima poput Makarske, Trilja ili Imotskog. S desne strane Bobana napada kandidat Domovinskog pokreta Mate Šimundić, teolog i profesor hrvatskog jezika, a tu je i Most - odnosno Miro Bulj, ako procijeni da nema šanse u utrci za gradonačelnika Sinja, ili mladi načelnik Podbablja Ante Kujundžić.

Kerumov zet Petroslav Sapunar vjerojatno se neće sukobiti s HDZ-om jer je s tom strankom na vlasti u županiji već punih dvanaest godina, ali će se izvjesno natjecati za župana kako bi privukao glasove za listu i osvojio dovoljan broj mandata, odnosno kako bi Hrvatska građanska stranka ponovno stekla status koalicijskog partnera. Mnogi vjeruju da je HDZ prvi put ozbiljno ugrožen u ovoj županiji, makar je u promjenu vlasti još uvijek teško vjerovati. No i sam odlazak u drugi krug izbora, što se nije dogodilo još od doba pokojnog svećenika Ivana Grubišića, izazvao bi nervozu - prije svega kod Ante Sanadera kao glavnog stratega i kadrovika.

Dubrovačko-neretvanska županija

Situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji znatno je jednostavnija: HDZ-ova župana Nikolu Dobroslavića, koji je već napunio 72 godine života, izaziva mladi bivši direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić. Nakon dugih pregovora s više stranaka on se odlučio za samostalnu kandidaturu, bez liste za Županijsku skupštinu, a podržat će ga SDP i HSS - koji će biti s listom za skupštinu, ali bez svog kandidata za župana. U Tolićev prilog izjasnio se i kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić.

Nikola Dobroslavić i Roko Tolić Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zanimljiva igra ovdje se odvija na relaciji SDP-Most: ove dvije stranke na lokalnoj razini navodno su raspoložene za suradnju, no centrale oklijevaju jer vjeruju da bi se obje kompromitirale time na nacionalnoj razini. U igri je bila Mostova podrška Toliću, a u jednom periodu i SDP-ova podrška Boži Petrovu, koji se također namjeravao natjecati pa sada oklijeva.

Tu su još i snage koje se kolokvijalno naziva 'skupljačima mrvica', poput liste Srđ je grad nezavisnog Pere Vićana, pa čak i ugostitelja Mara Hajdarhodžića. Njihove ambicije ipak se svode na nekoliko vijećničkih mjesta i nadu da bi mogli biti presudan faktor u sklapanju koalicije, što je uvijek vrlo ugodan i lagodan položaj.