ČOVIĆ POJASNIO

HDZ BiH nije protiv koalicije sa SDP-om

24.12.2010 u 17:32

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je za domjenka priređena za predstavnike medija u petak u Mostaru da se njegova stranka neće protiviti sudjelovanju u vlasti sa SDP-om BiH postigne li se dogovor o poštivanju hrvatskog izbornog legitimiteta i ustavnim reformama u zemlji.

'Zašto da ne ako se dogovorimo o ključnim stvarima', rekao je Čović na božićno-novogodišnjem domjenku odgovarajući na upit o mogućnosti sudjelovanja u vlasti sa SDP-om.

'Mi se u biti u ključnim stvarima ne razlikujemo, no platforma koju je ponudio SDP klasična je podvala i pokušaj da se oslabi položaj Hrvata, napose HDZ-a BiH', dodao je Čović.

Predsjednik HDZ-a naveo je kako je neprihvatljivo da Bošnjaci nastave birati hrvatske predstavnike kao što se pokušava u Domu naroda, nacionalno koncipiranu gornjem domu parlamenta.

'Ne može se zlorabiti volja Hrvata tako da se u Dom naroda biraju Bošnjaci koji se predstavljaju Hrvatima', rekao je Čović i objasnio da se to pokušava učiniti u županijama u Federaciji BiH u kojima živi malen broj Hrvata ili ih uopće nema. Istaknuo je kako se vlast ne može uspostaviti bez najvećih hrvatskih stranaka, u čemu se njegova stranka razilazi sa SDP-om.

Također je odbacio optužbe da HDZ BiH i HDZ 1990. dijele BiH te da traže uspostavu trećeg entiteta.

'Nikada nisam zagovarao treći entitet, ni u susretima s drugima političarima ili u javnim nastupima. Smatra li, međutim, netko entitetom prijedlog za preustrojem BiH u četiri federalne jedinice, to je njegov problem. Uostalom u Prudskom sporazumu, koji smo potpisali Milorad Dodik, Sulejman Tihić i ja, predvidjeli smo preustroj BiH u četiri teritorijalne jedinice koje bi imale zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast', podsjeća Čović

Istaknuo je kako očekuje da će se vlast u BiH na temelju rezultata izbora 3. listopada ustrojiti do veljače sljedeće godine.

SDP BiH je već sa Strankom demokratske akcije, Narodnom strankom "Radom za boljitak" i HSP-om BiH potpisao platformu o uspostavi vlasti i reformama, a četiri su najsnažnije srpske i hrvatske stranke: HDZ BiH, HDZ 1990., Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka odbacili SDP-ov prijedlog i pozvale na zajednički dogovor najvećih stranaka.