IZBORI U VARAŽDINU

HDZ bez kandidata za gradonačelnika

09.09.2011 u 22:38

Bionic
Reading

Varaždinski HDZ neće imati svog kandidata na prijevremenim izborima za varaždinskog gradonačelnika, već će podržati kandidaturu Zlatka Horvata, aktualnog zamjenika varaždinskoga gradonačelnika! To je zacijelo najveće iznenađenje kada su u pitanju kandidature za čelno mjesto varaždinske gradske uprave, budući da se donedavni gradonačelnik Ivan Čehok, suprotno nekim najavama, ipak neće kandidirati

Gradskom izbornom povjerenstvu, koje kandidature zaprima u subotu do ponoći, zasada je kandidaturu predala samo koalicija HNS-a, SDP-a i HSU-a. Prikupili su više od dvije tisuće potpisa građana za kandidaturu Gorana Habuša kao gradonačelnika te Natalije Martinčević i Vjerana Radelića kao kandidate za njegove zamjenike.

Na izbore 16. listopada varaždinski HSLS izlazi samostalno. Kandidat varaždinskih liberala za gradonačelnika je njihov predsjednik Miljenko Ernoić, a za zamjenike Jasminka Porobija i Josip Stanek.

U utrku za varaždinskoga gradonačelnika uključio se kao nezavisni kandidat akademski glazbenik Ladislav Ilčić, predsjednik GROZD-a i jedan od čelnika novog političkog pokreta Hrvatski rast (H-RAST). Za njegove zamjenike kandidirali su se nezavisni kandidati Nikola Šopar te prof. dr. sc. Robert Podolnjak, član Savjeta varaždinskog SDP-a. Zajedničku kandidaturu predstavit će u subotu prijepodne ispred Gradske vijećnice, nakon čega će više od stotinu njihovih podupiratelja krenuti na biciklima ulicama Varaždina, a zatim do Čakovca i natrag.

Na središnjem varaždinskom trgu svoju će kandidaturu u subotu predstaviti još jedan nezavisni kandidat. Riječ je o aktualnom zamjeniku gradonačelnika Zlatku Horvatu koji je za svoje zamjenike gotovo u zadnji čas odabrao mr. Stjepana Talana te dr. stom. Valenta Sabolića. Nakon druženja na terasi kavane 'Grofica Marica', predat će kandidature Gradskom izbornom povjerenstvu budući da su do petka uspjeli prikupili potrebnih tisuću potpisa.

Varaždinski HSP
također planira biti dio izborne utrke. Međutim, još nije poznato jesu li njegov predsjednik Gabriel Horvat te dopredsjednici Nikola Levanić i Marko Juranko, uspjeli prikupiti potpise za svoje kandidature za gradonačelnika, odnosno zamjenike gradonačelnika.

'Na izbore izlazimo sami, ni u kakvim koalicijama te bez repova međustranačkih, poslovnih, gospodarskih i foteljaških izbornih dogovora', poručili su biračima ističući da su 'nova snaga baroknog grada'.

'Kad se nudi toliko boja, zašto jedna ne bi bila i zelena', ističe Stanko Bezek, predsjednik varaždinskog ogranka Zelene liste i kandidat za gradonačelnika, dok su kao njegovi zamjenici istaknuti Velimir Želimorski i Bernarda Nadica Šinko.

Dok kandidate nude i stranke koje dosada nisu imale ni vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću, čelništvo varaždinskog HDZ-a odlučilo je da se neće upustiti u izbornu utrku. Procijenjeno je da bi za to trebalo utrošiti oko pola milijuna kuna, a rezultat bi bio neizvjestan. Stoga je, nasuprot neizvjesnom ishodu, prevagnula računica prema kojoj stranka već sada ima predsjednika Gradskog vijeća, i to zahvaljujući podršci nezavisnih vijećnika bliskih Horvatu koji će zbog toga poduprijeti njihovo članstvo. Ili se barem tako nada čelništvo.

'Treba gledati interese grada, a ne samo stranke', rekao nam je jedan od čelnika varaždinskog HDZ-a objašnjavajući apstinenciju od varaždinskih izbora, a zanimljivo je da se s time na kraju složio i sam vrh HDZ-a.