PROMJENE U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

HDZ: Ako Kožić želi biti u HSS-u i ostati župan, nama to ne smeta

01.12.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Hoće li Stjepan Kožić (HSS) ostati na mjestu župana Zagrebačke županije ukoliko HDZ s partnerima preuzme većinu u županijskoj skupštini, kao što je najavio, ovisi, čini se, samo o njemu

Naime nakon što je HDZ medijima poslao priopćenje u kojem stoji da su predali zahtjev za opoziv Mihaela Zmajlovića (SDP), predsjednika Skupštine Zagrebačke županije, i da su to potkrijepili potpisima 26 od ukupno 51 vijećnika Zmajlović i Kreško Beljak, šef HSS-a, održali su konferenciju za medije, na kojoj su HDZ optužili za političku trgovinu i kupovinu vijećnika poslovima u državnim institucijama.

Na presici je bio najavljen i Kožić, ali se nije pojavio zbog, kako je rekao Beljak, ranije zakazanih obveza. Novinarima je pak naknadno stigla Kožićeva izjava u kojoj stoji kako je na lokalnim izborima u svibnju ove godine pobijedila koalicija HSS-SDP-HNS-Laburisti te da volju birača treba poštivati.

  • +5
Skupština Zagrebačke županije Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

'Birači su jasno iskazali svoju volju na izborima i to se mora poštivati. Oštro osuđujem sve one koji pokušavaju izigrati volju građana i doći na vlast političkom trgovinom', stoji u Kožićevoj izjavi.

Drugim riječima, on ne podupire način kojim HDZ planira doći na vlast pa se logičnim postavlja pitanje hoće li ostati na mjestu župana. A njega se po još uvijek važećem zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi može srušiti, između ostalog, tako da mu se odbije proračun koji u Zagrebačkoj županiji još nije donesen. Međutim, to teško da će se dogoditi je HDZ želi tzv. lex šerif donijeti prije kraja godine kako čime bi se upravo takva mogućnost izbjegla.

Dražen Barišić, šef HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Velike Gorice, tvrdi da oni s Kožićem nemaju problema i da što se tiče njih, neovisno bio on ili ne u HSS-u, može biti župan, što je bila njihova ponuda i prije Zmajlović-Beljakove konferencije za medije, ali i županove izjave.

'Kožić je dobio velik broj glasova na izborima i smatramo da je korektan i dobar župan te HDZ s njim nema i neće imati problema jer smo svojedobno surađivali i kohabitacija je moguća', kazao je Barišić, dodavši da oni nisu ni vrbovali Jasminku Mataušić, koja je otišla iz HSS-a te će ostati nezavisna vijećnica.

Činjenicu da se Kožić, iako najavljen, nije pojavio na konferenciji za novinare Barišiću govori da je riječ o sukobu unutar HSS-a.

Upitan da komentira optužbe, prema kojima vijećnike u skupštini HDZ kupuje novcem i poslovima u državnim institucijama, kazao je kako je to kleveta s njihove strane i da je riječ o neargumentiranim optužbama.

'Neka se istraži kako su se zaposlili nezavisni vijećnici koji su poduprli Zmajlovića za predsjednika Županijske skupštine, koji su slučajno zaposleni u tvrtkama u vlasništvu Zagrebačke županije ili u komunalnom poduzeću u Jastrebarskom', zaključio je Barišić.

Kožić pak kaže kako su ga izabrali  građani Zagrebačke županije kao kandidata koalicije HSS-SDP-HNS-Laburisti kako ga samo oni mogu smijeniti. 

'Birači su jasno iskazali svoju volju na izborima i to se mora poštivati. U HSS-u sam 21 godinu i to namjeravam i dalje ostati te oštro osuđujem sve one koji pokušavaju izigrati volju građana i doći na vlast političkom trgovinom', kazao je Kožić.