BURAN DAN U SABORU

HDSSB-ovac nabrojao kako je sve HDZ opljačkao državu

26.09.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Saborski zastupnici radni dan nastavili su raspravom o izmjenama Ovršnog zakona, zakonima o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, o prestanku važenja zakona o javnim ovršiteljima te prestanku važenja zakona o javnoovršiteljskim pristojbama. Iako je rasprava cijelo jutro prolazila relativno mirno, oko podneva zakuhalo je između HDZ-a i HDSSB-a

'Točno je to da je HDZ i njihova koalicija zapravo u neku ruku opljačkala društvenu imovinu, ali opet kada gledamo poteze Kukuriku koalicije koja je devet do deset mjeseci na vlasti, vidimo da je sada na redu pljačka građana', izjavio je tijekom rasprave HDSSB-ov Boro Grubišić i digao na noge HDZ, koji je odmah promptno zatražio stanku.

Nakon pauze HDZ-ovac Gordan Jandroković obrušio se na predsjedavajućeg Nenada Stazića jer je dopustio takve oštre tvrdnje u Saboru. 'Molili bismo i voljeli da ne koristimo točke dnevnog reda koje nemaju nikakve veze s onim što je govorio Grubišić za međusobne uvrede i napade, jer hvala Bogu mogli bismo jedni drugima svašta reći, iskoristiti svašta što smo radili i jedni i drugi i treći. Ali ovdje danas razgovaramo o ovršnom zakonu i zakonima vezanima za taj zakon', upozorio je Jandroković poručivši da je Grubišić HDZ možda prozvao 'zbog lokalnih izbora i tko zna zbog čega'.

Odgovor je stigao i od samog Grubišića, koji se čudio što je na njegove riječi HDZ tako promptno reagirao dok su na nastup premijera Milanovića na saborskom prijepodnevu reagirali s dan zakašnjenja.

'Ono što sam izrekao, da je vrh HDZ-a opljačkao društvenu ili državnu imovinu vezano je uz sve one afere, sve što se događa, sve što se nalazi u kaznenom postupku ili na sudu, pa i protiv same pravne osobe koja se zove HDZ - a vi dobro znate o čemu se radi, radi se o kriminalu i korupciji, počevši od Ine, HEP-a, HAC-a vojnih kamiona, Planinske, Fimi medije, Osječke televizije, Hrvatskog lista i svega ostalog, što po nekim izračunima nekih ekonomskih stručnjaka kumulirano doseže i do 80 milijardi kuna što je skoro tri četvrtine hrvatskog proračuna', rekao je Grubišić dodavši da to itekako ima veze s ovrhama, jer su građani osiromašeni upravo zbog tih pljački.

'Jer je osiromašen, ogoljen do srži, do korijena. Ne kažem da su svi članovi HDZ-a lopovi, oni pošteni, mali ljudi koji su iz domoljublja u HDZ-u ne znam otkad već. Oni također nose križ svih ovih afera kojima je opljačkan hrvatski narod i hrvatska država. Govorio sam i o SDP-u, da je taj isti teret prebacio na leđa običnih građana, malih građana', smatra Grubišić.

Reakcija je stigla i od predsjedavajućeg Nenada Stazića. 'Govori se nekad oštro, ponekad grubo, a ponekad dozvoljavamo ponešto i neprimjereno. Ali to je priroda parlamenta; tako je ne samo u hrvatskom Saboru, nego i u drugim parlamentima. Ja osobno sam u prošlom mandatu valjda dobio najviše opomena i kazni, jer mi ste stalno tumačilo da izlazim izvan teme, da se ne držim dnevnog reda, sve zapravo zbog oštrog govora. Ne mislim ovdje uvoditi verbalni delikt, molim vas, nemojte od mene očekivati da kažnjavam i opominjem zastupnike zbog onoga što izgovore', odgovorio je Stazić Jandrokoviću.