RASPRAVA U SABORU

HAZU djeluje gotovo u ilegali i ima premalo žena

01.06.2012 u 15:10

Bionic
Reading

Klubovi zastupnika u Saboru danas su podržali izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za 2011. godinu, pozivajući Akademiju da bude još otvorenija i prisutnija u javnosti

'HAZU djeluje gotovo u ilegali čemu je kriva sama Akademija ali i nezainteresiranost senzacionalistički orijentiranih medija“, rekao je Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) dodajući međutim kako stvari, dolaskom akademika Zvonka Kusića na čelo te ustanove, kreću nabolje.

HAZU je institucija u kojoj djeluje i sabire se znanje elita, o čemu se, međutim, u javnosti premalo zna“, mišljenja je Vukšić koji je pozvao Akademiju da progovara javno o biti i uzrocima krize te ponudi svoja rješenja.

Jasen Mesić
(HDZ) izrazio je zadovoljstvo poboljšanjem „prosjeka godina“ akademika. Nije mu međutim bilo drago zbog spora između HAZU i Moderne galerije o vlasništvu nad slikama u Modernoj galeriji. Pozvao je Akademiju na još intenzivniju suradnju s međunarodnim organizacijama a posebno UNESCO-om.

Igor Kolman (HNS) upozorio je na nedovoljan broj „akademkinja“ te se zapitao koji su razlozi nesrazmjera broja muškaraca i žena u Akademiji.

Osvrćući se na izjavu HAZU-a u povodu presude generalima Gotovini, Markaču i Čermaku, Kolman je rekako kako su trebali biti „malo oprezniji“ kada su tu presudu nazvali neprihvatljivom, što je naišlo na protivljenje HDZ-a i HDSSB-a.

„Netočno je da se HAZU nije trebala oglašavati vezano za presude hrvatskim generalima“, rekla je Jadranka Kosor (HDZ), podsjećajući da je i hrvatska vlada, kojoj je na čelu u to vrijeme bila ona, imala sličan stav.

Glavni tajnik HAZU-a Pavle Rudan rekao je, podnoseći izvješće za prošlu godinu, kako je lani svečanom sjednicom obilježeno 150 godina postojanja Akademije, organizirano je 77 znanstvenih skupova, održano je 65 predavanja i 62 predstavljanja knjiga, 55 izložbi, 8 obrana magistarskih i doktorskih radova, te 15 komemorativnih sastanaka.

„Zaklada je poticala znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Hrvatskoj, a financirala je 128 projekata u vrijednosti oko 1,3 milijuna kuna“, rekao je Rudan.

Govoreći o financijskom izvješću Rudan je kazao kako su prihodi akademije bili 71.195.585 kuna „što je ostvarenje od 97,72 posto od predviđenog“.