PROGRAM NOVOG PREMIJERA

Hatoyama želi manju ovisnost Japana o SAD-u

16.09.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Novi japanski premijer Yukio Hatoyama, koji je u srijedu preuzeo dužnost, najavio je promjene u odnosima s američkim saveznikom, a u gospodarstvu radikalan zaokret time što će domaću potražnju, a ne izvoz, učiniti motorom rasta, pišu agencije

U izbornoj kampanji čelnik Demokratske stranke Japana, Hatoyama, najavio je da će Japan učiniti neovisnijim o najvažnijem savezniku na polju sigurnosti, Sjedinjenih Država, piše agencija Reuters.

Postoje, međutim, strahovanja da bi takav smjer mogao izazvati trvenja jer Japan, u kojem je raspoređeno oko 47.000 američkih vojnika, uživa i zaštitu američkog nuklearnog 'kišobrana'.

Ta zaštita sve više dobiva na važnosti zbog rastuće vojne moći Kine i moguće nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje.

Hatoyama zagovara i projekt Unije istočne Azije, zajednice koja bi se uspostavila po uzoru na Europsku uniju, a teži i jačati veze s Kinom.

O važnosti gospodarskog pitanja govori to što je Hatoyama izbornu pobjedu dobio temeljem opsežnog programa socijalnih mjera za obitelji, nezaposlene i umirovljenike, piše agencija AFP.

Novac za financiranje tih socijalnih mjera premijer kani namaknuti ukidanjem klijentelističkih javnih radova, sumnjivih subvencija i drugih 'suvišnih' potrošnji, piše francuska agencija u opširnom tekstu te ističe da gospodarsku ekipu čine ljudi s ljevice.

No ključna osoba u vladi bit će prokušani čovjek, 77-godišnji ministar financija Hirohisa Fujii, čija će glavna zadaća biti smanjiti rasipanje proračuna da bi se ispunila velikodušna obećanja vlade.

Agencija Reuters ističe da nova vlada kani japansko gospodarstvo, koji se dosad temeljilo na izvozu, preusmjeriti tako da motor rasta postane domaća potražnja.

Vlada predviđa niz olakšica za obitelji kao što su mjesečni doplaci za djecu od 2011., a koji će s godinama rasti, zatim besplatne visoke javne škole, ukidanje posebnog poreza na gorivo koji je desetljećima bio na snazi te postupno ukidanje cestarina.

Poljoprivrednicima će se uvesti subvencije od travnja 2011., a u četiri iduće godine zamrznut će se rast poreza na promet (robe i usluga) koji sada iznosi 5 posto.

Javna potrošnja smanjit će se obustavom projekata javnih radova, smanjenjem birokracije i osobne potrošnje vlade, najavila je vlada koja će smanjiti i porezna opterećenja za male i srednje poduzetnike.

Nadalje, vlada će utvrditi najnižu nadnice od 800 jena na sat s nakanom da naraste na 1,000 jena na sat, a načelno će proizvođačima zabraniti zapošljavanje radnika na određeno vrijeme i poticati stalno zapošljavanje.

U programu vlade je do 2020. smanjiti emisije plinova s učinkom staklenika za 25 posto ispod razine od 1990., odnosno za više od 60 posto do 2050. K tomu posebnim poticajima vlada kani stimulirati obnovljive izvore energija.

Oporavak ispražnjenih mirovinskih fondova zapisan je u programu vlade te uvođenje minimalne mirovine.

Nova vlada zamrznut će prodaju dionica japanskih pošta, Japanske poštanske banke i Japanskog poštanskog osiguranja.

U rujnu 2008., kada je izbila svjetska gospodarska kriza, na vlast je došao Taro Aso koji je proveo nekoliko projekata i omogućio Japanu, drugome po snazi svjetskom gospodarstvu, da iziđe iz najteže poslijeratne recesije. No nezadovoljstvo njegovom vladom raslo je zbog rastućeg osjećaja nejednakosti u japanskom društvu i Asova stranka liberalnih demokrata, koja je gotovo neprekidno vladala pola stoljeća, izgubila je izbore 30. kolovoza