GRANATIRANJE KNINA

Haško tužiteljstvo ponovo traži topničke dnevnike

21.01.2009 u 15:38

Bionic
Reading

Haško tužiteljstvo u slučaju protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača podnijelo je novi podnesak kojim traži da Međunarodni kazneni sud (ICTY) naredi Hrvatskoj dostavu dokumenata o topničkom djelovanju tijekom operacije Oluje, objavilo je Tužiteljstvo u srijedu

'Hrvatska je od topničkih dnevnika koji nedostaju, a traži ih Tužiteljstvo, dostavila samo dva. Iako dokazi koje je sama Hrvatska prikupila podržavaju zaključak da je većina tih dokumenata sačuvana, Hrvatska i dalje negira da mnogi od njih postoje. Tvrdnje o nepostojanju dokumenata uglavnom su kontradiktorne dokazima koje je sama Hrvatska prikupila ', piše u podnesku koji potpisuje tužitelj Alan Tieger.

Tužiteljstvo nadalje ističe kako hrvatske vlasti nisu utvrdile kome su dokumenti predani na čuvanje, niti gdje se sada nalaze, 'iako sve više dokaza upućuje na to da su nestali topnički dnevnici vođeni, sačuvani i prikupljeni, ali nikada nisu dospjeli u vojni arhiv'.

Tužiteljstvo novim podneskom traži da Sud odbaci hrvatske tvrdnje da ti dokumenti ne postoje te 'da joj naredi da poduzme dodatne mjere kako bi ih dostavila'.
Haško tužiteljstvo od Hrvatske traži oko 150 topničkih dnevnika kako bi dokazalo tezu o prekomjernom granatiranju Knina tijekom Oluje.

Hrvatska je prije nekoliko mjeseci na zahtjev Suda dostavila detaljno izvješće o tome što je sve do sada učinila kako bi pribavila dokumente o djelovanju topništva za vrijeme Oluje, uključujući i provedbu opsežne interne istrage, te zaključila kako oni ne postoje. Vlada je nekoliko puta objavila da je Haagu predala sve dokumente koje je imala.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz u prosincu je pred Vijećem sigurnosti UN-a prozvao Hrvatsku jer nije predala 'ključne dokumente i arhive' iz predmeta Gotovina, ističući kako je važno da se ti dokumenti 'hitno učine dostupnima'.

Napominjući da je nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da pribavi dokumente, na zahtjev Tužiteljstva, sudsko vijeće ICTY-a u rujnu naložilo Hrvatskoj da podnese detaljno izvješće u kojem se specificiraju napori poduzeti da se dođe do traženih dokumenata, Brammertz je istaknuo kako je 'Hrvatska podnijela izvješće i prateće dokumente'.

Međutim, kako je tada naglasio, 'do današnjeg datuma, nema saznanja o ključnim vojnim dokumentima i treba poduzeti daljnje korake'.