KARADŽIĆ I ŠVERC ORUŽJA

Haški sud pozvao RH da se očituje o Tuđmanu

14.09.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Bivši ravnatelj HIS-a Miroslav Tuđman nije svjedok obrane bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, poručio je u srijedu odvjetnik Luka Mišetić reagirajući na pisanje dijela bosanskih medija koji su prenijeli da je Tuđman pristao biti Karadžićevim svjedokom na suđenju za genocid u BiH koje se protiv njega vodi pred Haaškim sudom

Haaški je sud uputio u srijedu poziv hrvatskoj vladi da u roku od 14 dana odgovori je li spremna osloboditi bivšeg šefa HIS-a Miroslava Tuđmana čuvanja državne tajne s obzirom na zahtjev bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića da ga njegovi pravni savjetnici ispitaju.

U pozivu Haaškoga suda Hrvatsku se poziva da u tom roku odgovorin 'je li spremna osloboditi Miroslava Tuđmana obveze čuvanja državnih tajni i naznači bilo kakve posebne uvjete ili modalitete koje želi postaviti uz takvo oslobađanje'.

Karadžić, optužen za genocid u BiH, zatražio je da mu se u okviru pripreme obrane omogući razgovor s Tuđmanom smatrajući da je on kao šef HIS-a znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH.

Tuđman je odgovorio kako neće odgovarati na pitanja koja se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti, čak ni uz obvezujući nalog suda jer bi time kršio hrvatske zakone.

Karadžić je unatoč tomu zakazao razgovor svoga pravnog savjetnika s Tuđmanom u Zagrebu za kraj kolovoza no otkazao ga je nakon što ga je Hrvatska obavijestila da bivšeg šefa HIS-a neće osloboditi čuvanja državnih tajni.

U pozivu Haaškoga suda navodi se kako su hrvatski predstavnici nakon toga obavijestili pravnog savjetnika Karadžića da nijedan postojeći zakon ili postupak ne dozvoljava Hrvatskoj da oslobodi bilo kojeg pojedinca obveze čuvanja državne tajne temeljem činjenice da bi mogao biti potencijalni svjedok kao i da bi Hrvatska bila spremna, kada bi on bio određen kao svjedok u predmetu, osloboditi ga čuvanja tajne ovisno o pitanjima koja bi bila postavljena te su zatražili informacije o pitanjima koja bi bila postavljena u takvu razgovoru.

Navodeći da je Karadžić nakon toga ispunio te hrvatske zahtjeve sudsko vijeće odlučilo je uputiti poziv Hrvatskoj da se izjasni u pogledu oslobađanja od čuvanja državne tajne.